Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skärpta krav på skyddsutrustning efter coronaexponering inom hemvården i Vasa

Från 2020
Asiakas perushoitaja Minna Kumpumäen kotihoitokäynnillä.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Tanja Kröger / Yle

Hemvården i Vasa klarade sig undan coronaexponeringen i augusti med blotta förskräckelsen. Exponeringen har inte lett till flera smittade.

I slutet av augusti framkom att en anställd på hemvården i Vasa var coronasmittad och ett 30-tal anställda samt klienter exponerades då för viruset.

Nu kan man pusta ut eftersom exponeringen inte har lett till flera smittor, konstaterar direktören för hem-och anstaltsvården Leif Holmlund.

Den anställda som bar på smittan hade använt adekvat skyddsutrustning bland klienterna, men hade rört sig i kontorsutrymmen utan skyddsutrustning.

Under de första dagarna efter exponeringen tvingades hemvården jobba under extraordinära förhållanden, då 23 skötare var i karantän. Det klarade man av med hjälp av skötare från andra enheter.

Men redan efter ett par dagar kunde man sköta klienterna med egen personal. Allt som allt jobbar 300 personer inom hemvården i Vasa.

Coronafallet ledde ändå till ytterligare skyddsåtgärder. Nu ska munskydd användas även i hemvårdens kontorsutrymmen. Dessutom ska de anställda röra sig så lite som möjligt i kontorsutrymmena.

Artikeln baserar sig på Vaasan kotihoidon korona-altistus aiheutti tarkennuksen suojainten käyttöön skriven av Terhi Varjonen. Översättning och bearbetning av Juho Teir.

Diskussion om artikeln