Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Reserestriktionerna luckras upp – minister Harakka: "Jag är glad att vi nu kan välkomna våra grannar från Sverige"

Från 2020
Uppdaterad 11.09.2020 05:06.
Tre ministrar träder fram i strålkastarljuset på en trappa.
Bildtext Ministrarna Timo Harakka, Maria Ohisalo och Mika Lintilä mötte pressen på Ständerhusets trappor på torsdagskvällen.
Bild: Lehtikuva

Reserestriktionerna luckras upp. Det var budskapet efter regeringens förhandlingar som avslutades på torsdagskvällen. Ministrarna Maria Ohisalo (Gröna), Timo Harakka (SDP) och Mika Lintilä (C) berättade kort om vad regeringen kommit överens om, men en regelrätt presskonferens om besluten ordnas i dag klockan 11.

– Från och med lördag nästa vecka är det möjligt att resa till Finland från Sverige, Norge och Tyskland utan karantän, sa inrikesminister Ohisalo på Ständerhusets trappor.

Restriktionerna är ändå ännu strikta i Finland, enligt Ohisalo.

Minister Maria Ohisalo (Gröna) i närbild.
Bildtext Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) sa att regeringens vilja är att hålla en strikt linje vad gäller reserestriktionerna.
Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

– Finland fortsätter gränsbevakningen vid landets inre gränser fram till den 22 november, så att man hinner förbereda en ny inresemodell som baserar sig på coronatester, sa hon.

25 fall per 100 000 invånare är den nya gränsen

Restriktionerna kommer att luckras upp så att de som kommer från länder med maximalt 25 smittade per 100 000 invånare på två veckor inte behöver sitta i karantän.

Det här betyder bland annat att resandet mellan Sverige och Finland blir lättare.

– Jag är glad att vi nu kan välkomna våra grannar från Sverige, sa kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) på svenska då ministrarna redogjorde för läget på torsdagskvällen.

Än så länge är gränsen åtta fall per 100 000 invånare, och förutom Finland är det bara något enstaka land i Europa som uppfyller det kravet.

Minister Timo Harakka tittar åt sidan. Bilden är i en närbild på ministern.
Bildtext Timo Harakka (SDP) berättade kort på torsdagen om den nya modellen som baserar sig på att testa dem som reser in till Finland.
Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Lintilä: "Viktigt för Finland och Finnair"

I fortsättningen krävs alltså ett negativt coronatestresultat för att resa till Finland om antalet fall är över 25 per 100 000 invånare. Det här gäller ändå inte de flesta nordiska eller baltiska länder.

Näringsminister Mika Lintilä (C) var nöjd över beslutet.

– Det här är viktigt för Finland med tanke på arbetsresor och också en stor fråga för Finnair som nu är i en annan konkurrenssituation än andra europeiska flygbolag, sa han.

Näringsminister Mika Lintilä med sammanbiten min.
Bildtext Mika Lintilä (C) sa att vi nu kan inleda vintersäsongen inom resebranschen i Finland."Bättre sent än aldrig", sa han på torsdagen.
Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Statsrådet uppger att samma ministrar som informerade om förhandlingarna under torsdagskvällen (Ohisalo, Lintilä och Harakka), också står för presskonferensen på fredag.

Inrikesministeriets kanslichef Kirsi Pimiä, Mika Salminen som är hälsosäkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd, enhetschef Tuomas Laosmaa från Gränsbevakningsväsendet och strategidirektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki från Social- och hälsovårdsministeriet deltar också. Pulkki deltar på distans.

Se smittoläget nedan

På kartan kan du se det aktuella smittoläget. Länder som är färgade gröna skulle inte längre omfattas av reserestriktioner ifall gränsvärdet ändras till 25:

Artikeln uppdaterades omgående efter ministrarnas korta träff med pressen som började klockan 20.50 vid Ständerhusets trappor på torsdagskvällen. Artikeln uppdaterades ytterligare klockan 22.05 med information om vem som närvarar vid presskonferensen på fredagsförmiddagen.