Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Högholmens äldsta djur har dött - sengångaren Coco blev 47 år gammal

Från 2020
Uppdaterad 10.09.2020 13:15.
Sengångaren Coco på Högholmen.
Bildtext Coco blev 47 år gammal. I det vilda lever sengångarna oftast endast i 12 år, i djurparker kan de bli 30 år gammla.
Bild: Högholmen / Annika Sorjonen

Coco var en av världens äldsta sengångare och Europas äldsta sengångare av arten Hoffmanns tvåtåiga sengångare.

Sengångarhonan Coco föddes år 1973 i Panama. Hon tillbringade sina första ungdomsår i djurparken Woodland Park i Seattle, innan hon slutligen anlände till Högholmen år 1985 tillsammans med sengångarhanen Dustin.

Till en början bodde sengångarparet i Aphuset, som vid halva 90-talet gav rum för Amazoniahuset som presenterar Sydamerikas djurliv. Dustin avled 2003.

Coco älskade godsaker som var otypiska för en sengångare, som kokad potatis och morötter. Hon fick äta så mycket rotfrukt som hon ville under sina pensionärsdagar.

Sengångaren Coco på Högholmen.
Bildtext Morot var en favorit för Coco.
Bild: Högholmen / Annika Sorjonen

Djurskötarna måste mata rotsakerna rakt i munnen på henne, för att inte de andra kvickare djuren skulle stjäla hennes mat.

Coco sov största delen av dygnet uppe bland trädgrenarna, där hon också åt sin mat hängandes upp och ner. Hon tog sig ner till marken en gång i veckan för att uträtta sina behov.

Cocos tillstånd försämrades under sommaren. Hon led av dålig aptit, smärtor och illamående.

På onsdagen sövdes Coco ner för undersökning. På grund av djurets höga ålder, symptom och det man upptäckte i samband med undersökningen beslutade man att inte väcka upp henne igen.

Sengångaren Coco hänger upp och ner på Högholmen.
Bildtext Coco levde största delen av sitt liv i trädgrenarna.
Bild: Högholmen / Annika Sorjonen

Den avlivade sengångaren ska nu undersökas på patologiavdelningen vid Helsingfors universitets veterinärmedicinska fakultet.

Diskussion om artikeln