Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige vill öka samarbetet kring nordiska gränsrestriktioner: "Det här är allvarligt, både för vår ekonomi och för våra sociala mönster"

Från 2020
Porträtt på Anna Hallberg.
Bildtext Anna Hallberg (S) är utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor i Sverige.
Bild: Foto: Fredrik Wennerlund Copyright: Stella Pictures/All Over Press

Gränsrestriktionerna har stora ekonomiska följder och gör livet besvärligt för invånare i gränsområdena. Nu måste Norden samarbeta mer i frågan, tycker Sverige.

Sverige lägger fram ett förslag för att öka samarbetet kring gränsrestriktioner i Norden.

Svenska ministern Anna Hallberg som har ansvar för utrikeshandeln och nordiska frågor säger att gränsproblematiken påverkat tusentals medborgare i Norden och också har stora ekonomiska effekter.

– Det här är ju allvarligt, både för vår ekonomi och för våra sociala mönster i våra gränsregioner, säger Anna Hallberg (S) till Sveriges Radio.

Vi måste ha en dialog med varandra innan vi fattar beslut som påverkar de andra länderna

– Vi måste ha en dialog med varandra innan vi fattar beslut som påverkar de andra länderna, våra gränser och medborgare i Norden. Dels ska vi tillförsäkra att vi utesluter andra alternativ, om det finns någon möjlighet att inte stänga gränserna och hitta andra lösningar.

Det svenska förslaget har presenterats för de nordiska samarbetsministrarna i dag på ett digitalt möte.

Målet med förslaget är att öka samarbetet kring besluten, men också att minska på de negativa konsekvenserna av gränsrestriktioner som coronaläget har medfört.

Diskussion om artikeln