Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbrand i Beiruts hamn utlöste panik drygt en månad efter den väldiga explosionen som förstörde stora delar av staden

Från 2020
Uppdaterad 10.09.2020 16:47.
Branden började i ett lager med bildäck i det avstängda, skattefria området i hamnen.
Bildtext Eldsvådan började i ett lager med bildäck i det avstängda, skattefria området i hamnen.

I Libanons huvudstad Beirut har en storbrand brutit ut i stadens hamn drygt en månad efter att största delen av den förstördes då ett lager med ammoniumnitrat exploderade.

Stora gula eldslågor och tjocka rökmoln kunde ses stiga upp från hamnen enligt ögonvittnen. Den statliga nyhetsbyrån uppgav att branden börjat i ett lager med bildäck i det skattefria, stängda området.

Hamnens tillförordnade chef Bassem al-Kaissi säger att det fanns både matolja och bildäck i lagret som började brinna.

- Eldsvådan började i behållarna med matolja innan bildäcken fattade eld. Det berodde antingen på hettan eller ett misstag, det är för tidigt att säga, säger al-Kaissi.

Brandbekämpare är på plats och armén har skickat helikoptrar för att hjälpa till med släckningsarbetet. Företag i området har skickat hem sina anställda och vägarna som leder till hamnen har spärrats av.

Den 33-årige hamnarbetaren Haitham säger att han flydde hals över huvud då han upptäckte branden eftersom han var rädd för en ny explosion.

- Vi höll på med jobbet då de plötsligt skrek åt oss att fly! Det var svetsning på gång och en eldsvåda bröt ut, men vi visste inge vad som hade hänt. Vi lämnade allt och började springa eftersom vi kom ihåg explosionen, berättar Haitham.

Polisen säger att den inte har information om eldsvådan och att det är armén som nu kontrollerar hela området.

- Operationen för att släcka eldsvådan har inletts och arméhelikoptrar deltar, meddelade militären på Twitter. Oroade människor lade också genast ut bilder på Twitter.

Människorättsjuristen Omar Nashabe undrade hur det är möjligt att
en eldsvåda har brutit ut på samma ställe som var en brottsplats för en månad sedan.

Den tjocka röken och eldslågorna från branden utlöste panik bland invånare som befarade det värsta efter den väldiga explosionen den 4 augusti.

Explosionen i ett lager med nära 3 000 ton ammoniumnitrat krävde minst 190 dödsoffer och skadade över 6 500 personer. Över 300 000 människor förlorade sina hem, som förstördes helt eller delvis.

George Kettaneh som leder Libanons Röda Kors, försäkrar att det inte föreligger risk för en ny explosion men att folk lider av andningsbesvär på grund av röken.

Vi följer med läget och uppdaterar vid behov.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln