Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nytt höghusområde - ”Norra Famnen” - planeras i Pargas centrum

Från 2020
Tampereen Areenan työmaa
Bildtext Entreprenören siktar på ett slutresultat som passar in i den maritima stadsbilden i Pargas.
Bild: Matias Väänänen / Yle

Pargas stad och Priima-Yhtiöt föreslås utveckla området i centrumkvarteret öster om Sandåkersgatan i Pargas. Målet är att bygga två centralt belägna flervåningshus med utsikt över Centralparken.

Tanken är att skapa en naturlig fortsättning på bostadsområdet i Parsby och foga samman bekvämt lägenhetsboende och traditionellt småhusboende i en lummig miljö. Namnet på projektet kommer från namnet på gränden som ligger söder om projektområdet.

Stadsdirektör Patrik Nygrén är nöjd över möjligheten att kunna ge utrymme för fler invånare.

- Vi är mycket glada över samarbetet med Priima-Yhtiöt. Tillsammans lyckas vi på ett mycket konkret sätt förverkliga stadens strategiska målsättning med att förtäta stadskärnan och skapa nya bostäder i centrum, säger Nygrén i ett pressmeddelande.

En karta över Pargas skolcentrum, med två personer i bkagrunden.
Bildtext Bygg- och miljönämnden behandlar ärendet vid sitt möte onsdagen den 16 september. Fotot är en bildsättningsbild och har inte med de nya planerna att göra.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Området, som ägs av Pargas stad, har under flera års tid ingått i stadens planläggningsprogram och planeringen ska nu inledas under projektnamnet ”Norra Famnen”.

"Pargas har figurerat i våra tankar ett tag"

Direktör Jari Rastas från Priima-Yhtiöt säger att samarbetet med staden har varit smidigt och han tror att projektet kommer att gå raskt framåt.

- Vi jobbar typiskt med projekt som omfattar hela processen, från planläggningen och framåt. Under årens lopp har vi skapat fungerande boende- och servicekomplex, bland annat kvarteret Kuninkaanlaakso i Åbo, säger Rastas.

- Pargas har figurerat i våra tankar ett tag på grund av sin status som skärgårdens ”huvudstad”. Överläggningarna med staden utmynnade snabbt i ett projektförslag som är lämpligt i omfattning och har ett intressant läge. I utvecklingsprojektet ”Norra Famnen” siktar vi på ett högklassigt utförande och ett slutresultat som passar in i den maritima stadsbilden, fortsätter han.

Bygg- och miljönämnden behandlar ärendet vid sitt möte onsdagen den 16 september. Byggandet av flervåningshusen startar tidigast hösten 2021. Entreprenören siktar på att kunna förverkliga knappa 60 lägenheter.

Diskussion om artikeln