“Den största logistiska utmaningen någonsin” - 8 000 jumbojetar behövs för att alla i världen ska få coronavaccin
Trots att det inte ännu finns coronavaccin som ska distribueras globalt jobbar luftfartsmyndigheter febrilt med en plan för hur ett vaccin ska nå alla delar av världen. Enligt den internationella organisationen för flygtransport, IATA, behövs motsvarande 8 000 jumbojetar för att transportera en dos vaccin till alla världens 7,8 miljarder människor.
- Att tryggt transportera ett coronavaccin blir den största logistiska utmaningen någonsin för flygbolagen säger Alexandre de Juniac, verkställande direktör för den internationella organisationen för flygtransport, IATA. Men det kommer inte att lyckas utan ordentlig planering.
IATA jobbar redan med flygbolag, flygplatser, hälsovårdsmyndigheter och läkemedelsföretag för att ta fram en global plan för transporten av coronavaccin.
Tills vidare antar man att det bara behövs en dos vaccin per person.
För att transportera en dos till hela världens befolkning behövs enligt IATA motsvarande 8 000 Boeing 747 jumbojetar.
Komplicerat att transportera vaccin
Att transportera vaccin är inget som kan jämföras med normal frakt. Det är mycket mer komplicerat.
Alla flygplan passar inte för transport av vacciner eftersom de vanligtvis måste transporteras i en temperatur på mellan 2 och 8 grader celsius.
Vissa vacciner kräver dessutom frystemperaturer.
- Vi uppmanar världens regeringar att börja planera och leda samarbetet kring logistiken så att allt är redo när coronavaccin finns tillgängligt för distribution, säger Alexandre de Juniac, verkställande direktör för IATA.
- Också läkemedelsindustrins stöd är enormt viktigt.
Transport i rätt förhållanden spelar den viktigaste rollen när vacciner snabbt och effektiv ska distribueras.
Vaccinerna måste transporteras i rätt temperatur och utan dröjsmål för att trygga kvaliteten.
Så gott som allt är oklart när det gäller coronavirusvaccinet
Än så länge vet vi just inget om kommande coronavaccin.
Vi vet inte vilken temperatur de kräver, hur många doser som behövs och var vaccinerna kommer att tillverkas.
Men klart är, säger IATA, att det behövs kylanläggningar på strategiska platser och distribution till jordens alla hörn.
IATA säger att prioriteten för världens regeringar nu måste vara att se till att det finns tillräckligt med kylanläggningar där vaccinerna kan förvaras.
Att det finns tillräckligt med människor som är utbildade i att handskas med vacciner som är känsliga för tid och temperatur är också av största vikt.
Det behövs tillräckligt med erfaren personal som till exempel vet hur man lastar och lossar vacciner utan att de tar skada.
Snabb takt i vaccinutvecklingen en utmaning
Den snabba takt i vilken coronavirusvaccin nu utvecklas innebär också utmaningar.
Läkemedelsbolagen kommer inte att ha tid att ta reda på hur länge ett vaccin är stabilt.
Kvaliteten på olika vaccin försämras i olika takt. Vanligtvis har fraktbolagen tydlig information om hur länge ett vaccin kan förvaras och i vilken temperatur innan kvaliteten tar skada.
Ett coronavaccin kommer antagligen att tillverkas och transporteras direkt efter att det har fått grönt ljus för användning, vilket betyder att det inte kommer att finnas tillräckligt med information om hur länge det är stabilt.
Temperaturen under transporten måste vara exakt.
Vanligtvis kan långsiktiga studier fastställa om vacciner tål små temperaturförändringar under långa transporter.
Utan den här informationen blir transporten av det första coronavirusvaccinet mycket utmanande.
Coronavirusvaccin kommer att vara mycket värdefullt
Förutom att försäkra sig om att vaccinen transporteras i kontrollerade temperaturer är säkerheten en annan fråga som världens regeringar måste lösa.
Coronavaccin kommer att vara mycket värdefulla, enligt IATA. Därför måste man försäkra sig om att ingen kan manipulera eller stjäla vaccintransporterna.
Enligt IATA måste man också ta i beaktande att flygbolagens fraktkapacitet har minskat på grund av coronaviruspandemin.
I takt med att passagerartrafiken har minskat har flygbolagen också skurit ner sina rutter och många flygplan står i lager.
Vanligtvis transporteras kring 50 procent av all frakt i världen i passagerarplan, enligt IATA.
På grund av minskat flygande har Unicef och vaccinalliansen Gavi redan rapporterat om allvarliga problem med att upprätthålla sina vaccinprogram i u-länder under coronakrisen.
Flygtransporten väsentlig trots möjligheter till transport landvägen
Transport landvägen underlättar naturligtvis, speciellt i i-länder där vacciner kan produceras lokalt.
- Men även om vi antar att hälften av vaccindoserna kan transporteras landvägen så kan vacciner inte distribueras globalt utan flygtransport, säger Alexandre de Juniac, verkställande direktör för IATA.
- Om gränserna hålls stängda, resande begränsas, flyg stannar på marken och personal permitteras så kommer möjligheterna att leverera livräddande vaccin att äventyras, säger de Juniac.
Källor: IATA, BBC, CNBC, Business Traveller, Quartz