Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bristen på bredd i finländsk handboll oroar – SIF-tränaren Teddy Nordling går in i säsongen med 13 utespelare: "Har inte råd med skador"

Från 2020
SIF:s Sten Maasalu skjuter ett hoppskott över ÅIFK-försvaret.
Bildtext SIF:s Sten Maasalu i en match mot ÅIFK förra säsongen.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Spelarbristen har stoppat Atlas och PIF. I Sjundeå går SIF in i ligaspelet med tretton utespelare. Teddy Nordling säger att bredden i handbolls-Finland inte mår bra just nu.

Hur mår finländsk klubbhandboll?

Frågan är relevant, svaret får varningsklockorna att ringa.

Damernas FM-serie inleds i oktober med sex lag. Herrarnas ligasäsong startar den här veckan med åtta lag – sju finländska lag och ett lag från Estland.

I augusti meddelade PIF att de inte ställer upp i herrligan den här säsongen. Spelarbrist var orsaken och samma sak låg bakom att Atlas kastade in handduken sommaren 2019.

Oroväckande?

– Det ser inte bra ut. Jag är framför allt jätteorolig för de unga spelarna i åldern sexton till nitton år. Vad händer med dem? Där finns en stor brist och coronaviruset har också påverkat. Många fick inte spela handboll på många månader, säger handbollsförbundets verksamhetsledare Päivi Mitrunen.

I och med att HC Tallinn spelar i finländska ligan (bara grundserien) kommer åtta klubbar till start. Ett minimiantal för att hålla serien relevant, säger Mitrunen.

– Jag tycker att vi borde ha tio lag i högsta serien, men det kommer att ta några år innan vi är där.

"Truppen är tunn"

Handbollsspelare växer inte på träd i Finland. Under det senaste dryga året har alltså två klubbar valt att lämna herrligan.

Dessutom finns liknande problem i andra lag. I Sjundeå går SIF-tränaren Teddy Nordling in i säsongen med tretton utespelare i truppen.

– Truppen är tunn och vi har inte råd med skador. Av de här tretton utespelarna är två juniorer som inte ska förväntas bära ett stort lass. Det här är en vuxenidrott. De ska vara med, träna och sen får vi se vart det leder. Då har vi elva kvar. Vi måste sikta på att förstärka truppen, säger Nordling.

Är du orolig för bredden?

– Jag är lite orolig. Säsongen är lång och man måste ha ett ganska brett material för att klara sig.

Teddy Nordling följer med matchen med händerna i fickorna.
Bildtext Teddy Nordling.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Enligt Nordling är det fullt möjligt att genomföra en säsong med tretton utespelare, men då är utrymmet för skador snudd på obefintligt.

Ingen oro i Åbo

I Åbo badar inte heller ÅIFK i ett överskott av spelare. Laget har tappat två spelare till GrIFK (Kalle Kankaanpää och Christoffer Sjöblom) och två spelare är i armén. Dessutom är Robin Mattson, Andreas Nyström och Elis Alander skadade just nu.

– Vi har fått in två division 1-spelare och lyft upp två juniorer. Mängden spelare är samma som tidigare, säger tränaren Robin Karlsson.

Karlsson känner ingen oro när ÅIFK går in i säsongen.

– Vi plockar in A-juniorer vid behov för att ha tillräckligt många spelare på träningarna. När våra skadade spelare är tillbaka är läget okej. De är kanske tillbaka om ett par veckor.

PIF:s beslut att lämna ligan påverkar ÅIFK indirekt i och med att derbyna – matcherna som lockar störst publik – är borta.

– Det är matcherna som vi absolut inte vill förlora. Vi får hoppas på att lottas mot dem i cupen, säger Karlsson.

Hög nivå i serien

Sju lag som ska göra upp om medaljerna är lite. Teddy Nordling säger att bredden inte mår bra i handbolls-Finland, men han vill också vända på myntet.

– Nivån på de sju lagen som är kvar är bra. Det är väldigt länge sen som kvalitén på serien var så hög som förra säsongen.

Han förväntar sig att fjolårets topptrio – BK-46, Dicken och Cocks – är intakt. Dessutom har Mikael Källmans GrIFK något i görningen.

– För vår del finns det nästan bara ovissa matcher. Det finns inga matcher där vi bara åker till hallen och hämtar poängen.

Nivån på de sju lagen som är kvar är bra. Det är väldigt länge sen som kvalitén på serien var så hög som förra säsongen

Nordlings SIF var fyra i ligan förra säsongen tills coronaviruset satte stopp. Målet är att försöka upprepa den bedriften.

– Det blir lika tufft att göra det som i fjol, men vårt mål är övre slutserien.Vi har jobbat mycket med fysiken och kört löpträning. Det syntes också i spelarnas testresultat. Senaste månaden har fokus skiftat till handbollen. Vi vill driva upp ett bra tempo i spelet.

Även hos ÅIFK är målet samma som förra säsongen. Laget ska ta en slutspelsplats.

– Vi hade den på g i fjol. Vi vet att våra värsta konkurrenter har tagit in starka namn och vi har fyllt på med division 1-spelare, men vi jobbar med det vi har.

Positiva till Tallinn

Trots PIF:s besked spelar åtta lag i serien. Vad betyder det att HC Tallinn spelar i ligan den här säsongen?

Både Nordling och Karlsson ser bara positiva följder.

– Vi får internationella matcher och nya motståndare. De håller en bra nivå och jag tycker att det är jättebra att de spelar i ligan, säger Nordling.

– Just nu är det väldigt viktigt. Nu finns det något extra i serien, säger Mitrunen.

HC Tallinns tränare Risto Lepp.
Bildtext HC Tallinns tränare Risto Lepp.
Bild: Lehtikuva

På grund av att slutspelet inte kunde avgöras i våras tappade flera lag viktiga inkomster. Dessutom har flera lag gått miste om klirr i kassan på annat håll – till exempel fick Dicken inte ordna Midnight Run under sensommaren.

Förbundet har gett klubbarna i både damernas och herrarnas liga ekonomiskt stöd i form av att lagen inte behöver betala för seriekostnaderna.

När herrligan startar är det max 500 åskådare som gäller. Förbundet har instruerat alla klubbar och enligt Mitrunen är signalerna från de olika orterna bra.

– Och jag hoppas att alla intresserade kommer till hallen i höst. Just nu är det viktigt att alla som är friska kommer.

Handbollsligan startar med ÅIFK–Dicken klockan 18.30 på fredag. På lördag spelas GrIFK–SIF och BK-46–Cocks med start klockan 16.

Så spelas herrarnas handbollsliga

  • Lagen: BK-46, Dicken, Cocks, SIF, HIFK, GrIFK, ÅIFK, HC Tallinn.
  • Grundserien: Alla lag möter varandra hemma och borta. HC Tallinn deltar enbart i grundserien.
  • Slutserierna: De fyra bästa lagen i grundserien går till övre slutserien, lag 5–7 till den nedre slutserien. I slutserierna möts alla lag tre gånger. Lagen startar med tre, två, en eller noll poäng beroende på placeringen i grundserien.
  • Slutspelet: De två bästa lagen i övre slutserien direkt till semifinal. Trean och fyran i övre och ettan och tvåan i nedre till kvartsfinal (spelas i bäst av tre av matcher. Semifinalerna och finalen spelas i bäst av fem matcher.

Diskussion om artikeln