Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundspennan: Känslan av att komma i mål

Från 2020
Ida-Maria Sjölund ankare, Övernäs vinner 4x100 m, Stafettkarnevalen 2018.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Nästa vår återvänder Stafettkarnevalen till sin hemmaborg Olympiastadion. Det sker samtidigt som karnevalen firar 60 år.

Jag är 10 år gammal och ljudet är öronbedövande. Hurrarop, hejaramsor, skrik, visslingar, musik och applåder, allt i en salig blandning. Mina fjärilar i magen, nervösa lagkamrater och energin i kroppen gör sig påmind.

Startskottet går och snart är det min tur. Jag får stafettpinnen i handen och springer, springer, springer så fort jag förmår. Det känns som att jag flyger. Med ett stort leende och påtagligt lättade vet vi att det gick vägen. Vi kom i mål, och det har också renoveringen av Olympiastadion gjort.

Stafettkarnevalen 2021 är tillbaka, där vi hör hemma!

Stafettkarnevalen återvänder alltså efter sin framgångsrika ”roadtrip” i Vasa, Esbo och Åbo till Olympiastadion i Helsingfors. En ”uppoffring” av alla skolor, frivilliga funktionärer, Skolidrottsförbundet och Stafettkarnevalens organisationskommitté går mot sitt slut.

Jag vill personligen rikta ett stort tack till alla er för ett prima samarbete.

Jubileumsår för Stafettkarnevalen

Det annalkande 60-årsjubileet kommer således att firas på arenan som även kallats världens vackraste Olympiastadion. I den förnyade Olympiastadion får vi njuta av nya funktionella och fräscha utrymmen. En stor del av allt nybygge har i princip skett under marken – det är här, tycker jag, som man hittar mycket av det fantastiska.

Under gräsmattan finns till exempel en servicetunnel med en 400 meter lång bana för uppvärmning och träning före de spännande loppen. Såklart finns det även stora och fräscha omklädningsrum samt en bollhall och andra tekniska utrymmen som kan användas för nya spännande grejer.

Ett nybyggt evenemangsområde vid norra ingången, kommer att ge mera utrymme för aktiviteter av alla de slag som ytterligare höjer stämningen och trivseln under jubileet.

60 år med karnevaler är en god start, tack för det. Det bevisar också att konceptet fungerar, men vi behöver se framåt tillsammans och förnya och modernisera karnevalen så att den även känns aktuell för våra ”kunder”, det vill säga skolungdomen och lärarna, även långt i framtiden.

Nya grenar på programmet

Jämlikhet och jämställdhet är en av våra hörnstenar. Vi har redan länge jobbat med att utveckla utbudet av stafetter, nya mixed-stafetter är ett resultat av detta. Jobbet med att utveckla grenrepertoaren och intresset för barn med särskilda behov är bara i sin början. Här behöver vi utvecklingsidéer och hjälp av alla!

Utveckling pågår på många håll, vi hoppas att vi redan till karnevalen 2021 skall ha möjlighet att erbjuda nya och högst intressanta evenemang och element. Vi ser fram emot att kunna erbjuda en oförglömlig Stafettkarneval på Olympiastadion i maj 2021.

Vi välkomnar alla forna elever, lärare och frivilliga som på något sätt deltagit i de gånga Stafettkarnevalerna att komma med på vårt 60-års jubileum.

Besök den förnyade stadion, ta del av den härliga karnevalsstämningen, träffa gamla klasskompisar och släng dig för en stund tillbaka in i det spännande karnevalsruset.

Nu hoppas vi bara att covid-19 hålls i schack så ses vi på Olympiastadion om drygt nio månader.

Välkommen till Olympiastadion!

Stefan Haglund
Stafettkarnevalens organisationskommitté

Diskussion om artikeln