Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den förgiftade Navalnyjs stab är redo för helgens val: "I dagens Ryssland har folk trots allt en möjlighet att inte rösta på maktpartiet"

Från 2020
Uppdaterad 11.09.2020 10:55.
En kvinna sitter vid en dator i ett öppet kontorslandskap med röd tegelvägg.
Bildtext Vid Aleksej Navalnyjs stab i S:t Petersburg arbetar man på högvarv inför helgens lokalval.
Bild: Anders Mård/Yle

I Ryssland inleds idag fredag förhandsröstningen inför söndagens landsomfattande lokalval, ett val som påverkas av förgiftningen av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Hans anhängare är övertygade om att valresultat kommer att försvaga maktpartiets monopol.

- Intresset för vår stab och det arbete vi gör har ökat de senaste veckorna, säger Irina Fatjanova som är koordinator för Aleksej Navalnyjs stab i S:t Petersburg.

Enligt Fatjanova var förgiftningen av oppositionsledaren den sista droppen för många.

- Folk som tidigare brukade säga att politik inte intresserar menar nu att Putins regim helt enkelt gått för långt, säger Fatjanova. Vi ser hur allt fler använder vårt redskap inför valet. Många hör av sig till oss och undrar hur de kan hjälpa. Det är klart att det här stödet också motiverar oss att jobba vidare.

En kvinna står på gatan i svart t-shirt.
Bildtext Irina Fatjanova hör till Aleksej Navalnyjs stab.
Bild: Privat

Inför lokalvalen lanserade Navalnyj redan i somras ett virtuellt redskap som försöker ena väljarnas motstånd mot maktpartiet.

Putins monopol

Den här gången arrangeras lokalval i över 20 av Rysslands regioner. Sammanlagt kan omkring 40 miljoner ryssar gå till valurnorna på söndag för att välja både guvernörer och lokala parlament.

I dagens läge domineras landets alla regioner, städer och län av president Putins maktparti. Ett parti vars kandidater har för vana att vinna en klar majoritet i alla politiska organ de senaste tio åren.

Efter att Navalnyj förgiftades menar nu hans anhängare att det nya redskapet kommer att spela en stor roll på söndag eftersom folk har fått upp ögonen för det.

Verktyget heter ”Ett smart röstande”.

I tidigare val har oppositionen alltid röstat på olika kandidater och på så vis har det varit lätt för maktpartiet Enade Ryssland att vinna. Det nya redskapet finns på nätet och sållar ut den kandidat som har den största chansen att vinna över maktpartiets kandidat. Vilken kandidaten är bestäms av Navalnyjs stab.

Ett verktyg som enar

- Det måste vara den starkaste kandidaten, som under hela valkampanjen varit den mest aktiva och som folk känner till, förklarar Irina Fatjanova. Vi kontrollerar också hur pass självständiga kandidaterna är i relation till maktpartiet.

Vissa politiska experter i Ryssland menar att Navalnyjs frånvaro kommer att påverka oppositionen negativt eftersom många väljare har förtroende enbart till honom personligen.

Fatjanova på Navalnyjs stab i Petersburg är försiktig med att ge några prognoser om valresultatet efter söndagens val, men hon är säker på att stabens virtuella verktyg kommer att sätta käppar i hjulet för maktpartiets framfart.

- Jag är helt övertygad om att vi tack vare vårt arbete lyckas minska maktpartiets vanliga resultat med flera procentenheter, säger Fatjanova. Till exempel i landskommunen Leningrad brukar den sittande guvernören i vanliga fall vinna med lika höga siffror som Putin. Den här gången kommer han helt säkert inte upp till samma siffror och en andra valomgång är inte utesluten.

- I dagens Ryssland har folk trots allt en möjlighet att inte rösta på maktpartiet, fortsätter hon. Det enda jag hoppas är att folk är aktiva och enar sig i det här motståndet.

Diskussion om artikeln