Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ferrari förnekar kris efter fiaskot på Monza – nu får man fira jubileum framför fans: ”Viktigt att blicka framåt”

Från 2020
Sebastian Vettel kör sönder banmarkeringen.
Bildtext De senaste tävlingarna har gått åt skogen för Ferrari.
Bild: imago images/Nordphoto/ All Over Press

Det mäktiga saldot 1000 tävlingar kommer Ferrari att nå på söndag, men jubileumstävlingen överskuggas av stallets katastrofala säsong. På Monza gjorde man sitt sämsta kval på över 30 år och tävlingen gick åt skogen då båda förarna bröt. Svårigheter som dessa gör oss starkare, säger stallchefen Mattia Binotto.

Ferrari är det äldsta stallet i formel 1 och sedan debuten i Monaco 1950 har man kört 999 lopp. På söndag blir det stort jubileum då stallet firar sitt 1000:e lopp på Mugello – en bana som man dessutom äger.

Ferrari kommer att hedra sin historia genom att bland annat byta till en mörkare röd nyans på sina bilar, och tävlingen öppnas även för en liten mängd fans. Drygt 3000 medlemmar ur Ferraris fanklubb kommer att sitta på läktarna.

– Det är ett viktigt lopp för oss, säger stallchefen Mattia Binotto inför tävlingen enligt nyhetsbyrån AFP.

Men det är inte bara klang och jubel i Ferrari inför söndagens race. Stallet gör en katastrofal säsong och är långt från topplaceringarna.

Ingen kris trots motgångarna

Förra helgen gjorde man sitt sämsta kval på 36 år då varken Charles Leclerc eller Sebastian Vettel tog sig in bland de tio bästa. Stallet blev också utan poäng i tävlingen, precis som i Belgien veckan innan.

– Det här är en annan typ av bana jämfört med Spa och Monza, det blir viktigt att förstå hur vi står oss i konkurrensen. Vi har en svår säsong men det är svårigheter som dessa som gör oss starkare.

– Det är viktigt att blicka framåt och bygga för framtiden. Med det sagt kommer vi ändå att ge allt vi har på Mugello, säger Binotto.

Två lopp i rad utan poäng har inte hänt för Ferrari sedan 2009. Då blev det inga poäng för Kimi Räikkönen och Felipe Massa i Malaysia och Kina.

– Vi var inte i kris efter tävlingen i Belgien, och jag kan bekräfta att så inte är fallet nu heller. Vi hade problem med tillförlitligheten på Monza och det var den sämsta möjliga avslutningen på helgen, säger Binotto.

Ferrari har två pallplaceringar i år, Charles Leclerc slutade tvåa i Österrike och trea på Silverstone. Det är ändå långt från de resultat Ferrari brukar visa upp.

– Vi är inte på den nivå vi vill vara men jag är övertygad om att vi har rätt människor för att nå toppen igen. Men vi har mycket arbete framför oss, säger Leclerc enligt Sky Sports.