Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Microsoft: Ryska, kinesiska och iranska hackare riktar in sig på Trumps och Bidens valkampanjer

Från 2020
Microsoft säger sig ha varnat de personer och organisationer som utsatts för försöken till dataintrång.
Bildtext Microsoft säger sig ha varnat de personer och organisationer som utsatts för försöken till dataintrång.
Bild: Lehtikuva

IT-jätten Microsoft rapporterar om omfattande försök att spionera på Trumps och Bidens valkampanjer och att påverka det kommande presidentvalet. De flesta dataintrången ska ha upptäckts och stoppats.

Under de senaste veckorna har Microsoft upptäckt cyberattacker riktade mot personer och organisationer kopplade till det kommande amerikanska presidentvalet och till både Donald Trumps och Joe Bidens valkampanjer.

De hackergrupper som företaget pekar ut opererar från Ryssland, Kina och Iran. Tre grupper pekas ut specifikt.

  • Strontium från Ryssland (också kallad Fancy Bear) som uppges ha kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten och som misstänks för att ha försökt påverka presidentvalet i USA 2016.

    Enligt Microsoft ska gruppen ha försökt göra dataintrång hos över 200 organisationer, inklusive politiska kampanjer, lobbygrupper, partier och politiska konsulter. De flesta av dem är kopplade till antingen Trump eller Biden, men de har också attackerat organisationer i Europa.

  • Zirconium från Kina. Hackergruppen ska ha attackerat framstående personer kopplade till det kommande presidentvalet, Där ingår människor som är kopplade till Bidens valkampanj och minst en person som tidigare varit kopplad till Trumps presidentadministration.
  • Phosphorous från Iran. Iranierna ska under senare tid ha gjort ihärdiga försök till intrång på personliga konton som tillhör personer kopplade till Trumps valorganisation och presidentadministrationen.

Ingen överraskning

"Det står klart att utländska grupper har trappat upp sina ansträngningar riktade mot valet 2020, precis som man förutspått och som också överensstämmer med vad den amerikanska regeringen och andra har rapporterat”, skriver Microsoft i ett blogginlägg.

Chris Krebs, chef för cybersäkerhet vid det amerikanska ministeriet för inre säkerhet, säger att Microsofts rapport stämmer överens med tidigare rapporter från amerikanska underrättelsekällor.

Enligt nyhetsbyrån AFP påpekar Krebs att attackerna inte tycks ha riktats mot själva valsystemet och att den infrastrukturen inte påverkats.

Både Bidens och Trumps kampanjorganisationer har kommenterat rapporten med att de inte överraskats av den.

Från den ryska ambassaden i Washington sägs att amerikaner i åratal har diskuterat "så kallad rysk inblandning" utan att presentera egentliga bevis för den.

Både Kina och Iran har tidigare förnekat att de skulle vara inblandade i cyberspionage.

Källor: Microsoft, Reuters, AFP, BBC

Diskussion om artikeln