Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland tar emot 11 minderåriga asylsökande från branddrabbade lägret Moria i Grekland

Från 2020
Tillfälliga tält för migranter på Lesbos
Bildtext Finland tar emot 11 minderåriga asylsökande från lägret Moria som en del av regeringens beslut att ta emot totalt 175 asylsökande.
Bild: imago images/ANE Edition/ All Over Press

Elva minderåriga vid lägret Moria på ön Lesbos i Grekland får komma till Finland, meddelar Inrikesministeriet. De anländer till Finland utan vårdnadshavare.

Regeringen beslutade under våren att ta emot 175 asylsökande från Medelhavsområdet som är speciellt utsatta. De 11 personer som nu tas emot är en del av det här beslutet.

Asylsökandena försätts i en två veckor lång karantän när de kommer till Finland på grund av coronapandemin. Det är oklart när exakt barnen kommer till Finland.

Totalt 400 minderåriga har förflyttats från ön utan vårdnadshavare till olika länder. De 11 barnen som kommer till Finland är en del av den här gruppen.

Under natten till torsdagen började det brinna på lägret Moria där drygt 13 000 människor bor. EU:s ordförandeland Tyskland har uppmanat andra EU-länder att hjälpa Grekland.

– Branden på lägret Moria är en chockerande händelse under redan svåra omständigheter. Finlands regering beslutade i februari att stödja Medelhavsländerna. Hittills har 72 minderåriga kommit till Finland från Grekland utan vårdnadshavare, säger inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) i ett pressmeddelande.

– Våra åtgärder har redan konkret hjälpt Grekland och utsatta asylsökande. Genom att ta emot de här 11 minderåriga genomför vi regeringens beslut och fortsätter att ge stöd.