Uppstartsföretag i Åbo gjorde miljonaffär med nytt blåstest – coronaepidemin har gett fart åt ny teknik
Pekka Rissanen, vd för Deep Sensing Algorithms, som utvecklat ett nytt blåstest för att diagnosticera en coronainfektion, kunde på torsdagen bekräfta att företaget hade fått sina första order, skriver Yle Uutiset.
Och det var ingen liten beställning – apparater till ett värde av 16 miljoner euro ska exporteras till Karibien, Spanien och Portugal.
Man väntar på att Fimea ska godkänna säkerhetsgarantin och CE-märkningen i oktober. Efter det vill man komma igång med produktionen som också ska starta i oktober. Det har gått fort för uppstartsföretag som är mindre än 100 dagar gammalt.
– Jag skulle säga att tillverkningen kommer att ske i sydvästra Finland. Jag säger inte i vilken kommun eller stad eftersom det fortfarande finns två alternativ, förklarar Rissanen som ännu är lite hemlighetsfull.
Målet är att tillverka 100 000 coronablåstest ännu i år.
Diagnosen kommer inom några minuter
Den finländska uppfinningen använder artificiell intelligens för diagnostiseringen. Klienten blåser två till fyra gånger under en halv minut in i analysatorn vars nanosensor mäter och kan registrerar kortvariga organiska föreningar i utandningsluften.
Alla sjukdomar orsakar olika slags föreningar och genom tester i Finland och utomlands har enheten lärt sig att känna igen biomarkörerna för covid-19. Diagnosen kommer inom några minuter.
Förutom att den är snabb är den inte heller särskilt dyr i drift. Kostnaden för ett test är ett par euro, även om priset i praktiken stiger på grund av personalkostnaderna.
– Vi har strävat efter att ändra testningslogistiken. Man vill inte längre testa de sjuka på sjukhuset, utan behöver kunna testa till synes friska människor i samhället i stort, säger Pekka Rissanen.
Snabbtestningen är särskilt lämplig vid gränskontroller eller på arbetsplatser. Bland annat har man vid hotellkedjor och turistorter i Finland varit intresserade av den nya testapparaten.
En apparat mer exakt än Coronablinkern utvecklades i Åbo
Noccela, ett företag som tidigare hade utvecklat teknik mot butiksstölder, var liksom många andra företag tvungna att tänka om sin verksamhet efter att coronaepidemin bröt ut.
Företaget, som använder en egen lokaliseringsteknik, kontaktades av ett företag i USA som letade efter system som kunde garantera säkerhetsavstånd mellan människor.
Noccela har tagit fram en apparat som liknar en hållare för id-kort som används på många företag. Den här hållaren piper i fall säkerhetsavståndet till andra människor är mindre än 1,5 eller 2 meter.
Apparaten registrerar också mer än 1 500 möten vilket gör det lättare att lokalisera personerna om någon smittats av viruset. Uppgifterna överförs trådlöst till en gemensam databas.
På det här sättet vill man undvika att ett helt företag behöver stänga ner i fall någon i personalen insjuknar. Den senaste månaden har produkten sålts över hela världen, bland annat till industrianläggningar, kryssningsfartyg och i den tyska ligan Bundesliga.
Medvind för hälsoteknik
Också ArcDia, som analyserar antikroppar mot coronaviruset, har nyligen undertecknat ett betydande distributionsavtal som gör det möjligt att komma in på den europeiska marknaden.
Dessa tre exempel visar enligt Saara Hassinen, VD för Finlands hälsotekniska förening, vilken medvind företag inom hälsoteknik har idag.
– Alla monitorer, ventilatorer och maskiner relaterade till intensivvård har sålt riktigt bra. Diagnostiken har ökat, lösningar för hygien och även digitala lösningar för distansvård har gått framåt, berättar hon.
Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Start-up-yritys teki miljoonakaupat puhallustestistä – Korona-aika on synnyttänyt uutta terveysteknologiaat av Markku Sandell. Artikeln är översatt av Amanda Vikman.