Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen om reserestriktionerna: Ska vara möjligt att pendla även om läget i Sverige förändras

Från 2020
Svenska Yle live: Regeringen diskuterade resebegränsningarna - Spela upp på Arenan

Finland välkomnar flera nationaliteter utan karantän i och med nya gränser för antalet coronafall. De som kommer från länder med över 25 fall per 100 000 invånare under en period på två veckor måste uppvisa negativt coronatest.

Direktiven börjar gälla nästa lördag (19.9) och det betyder att resenärer från Sverige, Island, Norge, Polen, Tyskland, Cypern, Australien, Kanada och Japan får resa till Finland utan rekommendation om karantän.

Det är från tidigare klart att resenärer från Estland, Lettland, Litauen, Slovakien, Georgien, Nya Zeeland, Ruanda, Sydkorea, Thailand, Tunisien och Uruguay välkomnas utan karantän.

– Jag är speciellt nöjd över att det blir lättare att resa mellan Sverige och Finland, säger inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna).

Ohisalo säger också att det ska vara möjligt att dagligen pendla mellan de två länderna – även om läget blir värre.

Negativt coronatest krävs av somliga

De som kommer från länder där fallen är fler än 25 per 100 000 invånare måste uppvisa ett negativt coronatest när de kommer till Finland. Testet får vara högst 72 timmar gammalt. Undantag kan ändå förekomma.

För dem rekommenderas karantän. För att förkorta sin karantänstid krävs ytterligare ett negativt coronatest i Finland, men personen rekommenderas åtminstone isolera sig i 72 timmar.

– De som kommer från länder där fallen är under 25 per 100 000 invånare behöver inte uppvisa negativt coronatest. Testade resenärer från länder med fler fall är välkomna bara resultatet är negativt, säger kommunikationsminister Timo Harakka (SDP).

Det enda nordiska landet där läget är så dåligt att fallen är över 25 per 100 000 invånare är Danmark. Övriga europeiska länder där rekommendation om karantän ännu gäller är Nederländerna, Belgien, Spanien, Italien, Irland, Österrike, Grekland, Luxemburg, Malta, Portugal, Frankrike, Slovenien, Schweiz, Storbritannien, Tjeckien och Ungern.

De här reglerna gäller också Kina, USA och Ryssland.

Finländare behöver inte uppvisa negativt test

Finländska medborgare och personer som är bosatta i Finland behöver inte uppvisa negativt coronatest när de reser hem från länder där coronafallen överstiger 25 per 100 000 invånare. För dem rekommenderas ändå karantän i två veckor.

Näringsminister Mika Lintilä (C) poängterar vikten av att kunna öppna upp och "resa så normalt som man kan under rådande omständigheter".

– Vi hoppas på att främja näringslivet, transporten, turismen i Finland och situationen för Finnair genom att öppna upp, tillägger Timo Harakka.

Många frågor om Sverige

Journalisterna ställde många frågor om Sverige under presskonferensen. En Yle-journalist undrade bland annat om man tror att fallen kommer att öka i Finland när karantän inte rekommenderas för svenskar.

– Vi har klarat det bra hittills när personer från Sverige har kommit till Finland. Vi har inte sett någon smittökning, säger Mika Salminen från Insitutet för hälsa och välfärd.

Inrikesminister Ohisalo poängterar att regeringen vidtar åtgärder om coronaläget i Finland blir betydligt värre.

– Vi måste hela tiden följa med coronaläget, både i regioner och för hela landets del, så att situationen inte blir värre, säger strategidirektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Mika Lintilä, Maria Ohisalo och Timo Harakka står vid talarpodium och håller presskonferens.
Bildtext Journalisterna ställde ivrigt frågor till Mika Lintilä (C), Maria Ohisalo (Gröna) och Timo Harakka (SDP) samt de övriga representanterna.
Bild: Lehtikuva

Från Gränsbevakningsväsendets sida säger man att man nu inte längre kommer bevaka gränsen mellan Finland och Sverige.

Flera journalister undrade om myndigheter är oroliga för att coronaläget förvärras i och med de uppluckrade reserestriktionerna.

– Ganska många har valt att inte resa – det kan vi se genom att titta på siffror vid gränskontroller. Vi vill ändå inte gå inför stora begränsningar som under våren, utan mer specifika åtgärder, säger inrikesminister Ohisalo.

– Vi har haft diskussioner om risker, de finns förstås, men vi måste också förstå att vi är tvungna att leva i en sådan här situtation ganska länge. Därför måste vi blicka framåt.

Diskussion om artikeln