Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skogen kryllar av svampar – både försommarvärmen och regnet har gynnat skörden

Från 2020
En korg med kantareller
Bildtext Bland annat kantareller finns det mycket av i skogen.
Bild: Juha Silander.

Regnet i slutet av sommaren ser ut att ge en riklig svampskörd i Mellersta Österbotten. Speciellt riskor, kantareller, fårtickor och sotvaxsskivlingar finns det mycket av just nu.

För alla svampentusiaster är början av hösten en härlig tid. Speciellt i år då svampskörden ser ut att bli bra.

- Svampföreningen har under flera år ordnat svamprådgivning på torget i Karleby. Men de senaste åren har det inte varit möjligt, då det inte funnits någon svamp. I år ser det annorlunda ut, säger Kenneth Bergroth, ordförande för Karlebynejdens svampsällskap.

I augusti fanns det mycket stensoppar eller Karljohanssvamp i skogen. Nu kryllar skogen av riskor, kantareller, fårtickor och sotvaxsskivlingar

- Karljohanssvamp fanns det så mycket av att jag inte längre blir exalterad då jag ser en sådan. Frysen är redan fylld, säger Bergroth.

Svampsäsongen har börjat lite tidigare i år än vanligt. Många arter har gynnats av försommarvärmen.

Information, råd och tips

Även om Finlands svampvänner har en Facebook-sida med över 35 000 medlemmar, är det enligt Bergroth ändå bättre att ha en svampbok med till skogen.

- Det bästa sättet att lära känna arter är genom en svampbok. Man kan lära sig två till tre svampar per år och ganska snabbt känner man igen matsvamparna.

- Men det är klart att man lätt får råd och hjälp med igenkännandet på Facebook. Svampboksförfattare och svampforskare finns med som medlemmar i gruppen.

Traditionellt brukar augusti och september vara bästa svampsäsongen.

Artikeln baserar sig på Heinäkuun sateet ovat tuomassa mainion sienisadon Keski-Pohjanmaalle skriven av Iina Kluukeri. Översättning och bearbetning av Juho Teir.

På andra språk

Diskussion om artikeln