Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bara en handfull studerande åker på utbyte i höst: “De åker på egen risk”

Från 2020
Ett tiotal studerande sitter glest i en föreläsningssal. Till vänster sitter en man i gul tröja, till höger står läraren.
Bildtext Vid Aalto-universitetet kunde studerande välja om de deltog i undervisningen på distans eller på plats. Universitetet avråder ändå från att studera utomlands den här hösten och ser gärna att internationella studerande i Finland studerar på distans.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Hundratals studerande har tvingats skjuta upp sina utbytesstudier på grund av coronapandemin. Svenska Yles rundringning till de svenskspråkiga högskolorna visar att bara en handfull studerande trotsar skolornas rekommendationer och håller fast vid sina planer på att studera utomlands i höst.

Normala år har Åbo Akademi runt 170 studerande på utbyte. Men på grund av coronapandemin lämnar bara 15 ÅA-studerande Finland den här hösten.

– De är helt medvetna om att de åker på egen risk. Vi vet ju inte hur situationen utvecklas på de ställen där de ska studera, säger Harriet Klåvus, koordinator vid Åbo Akademis internationella studieärenden.

Också antalet internationella studenter som kommer till ÅA har minskat rejält. Vanligtvis tar universitetet emot cirka 200 utbytesstuderande på år, men i höst är de bara runt 30.

Både Åbo Akademi, Novia och Aalto-universitetet avråder sina studerande från att åka på utbyte för tillfället.

Flera internationella studerande i Finland än finländare utomlands

Trenden ser i stort sett likadan ut vid andra högskolor. Antalet utbytesstuderande har rasat, även om skolorna tar emot flera än de skickar ut.

Hanken uppger att de som åker på utbyte i höst minskat med tre fjärdedelar medan antalet internationella studerande halveras.

Bland Novias studerande åker färre än 10 nu på utbyte när de hösten 2019 var över 50 stycken. Antalet inkommande studerande landar på 25 jämfört med 100 hösten 2019.

Från Arcada kommer sex stycken studerande att plugga utomlands den här hösten jämfört med 63 under hela 2019.

Både vid Helsingfors universitet och vid Aalto-universitetet har antalet utgående utbytesstudenter minskat till mindre än en tredjedel jämfört med tidigare år.

Sara studerar vid Göteborg universitet – från sin etta i Åbo

De flesta finländska studerande som åker utomlands i höst kommer ändå att få leva med coronarestriktioner.

Flera universitet har stängt campus och de utbytesstuderande som kommer till Finland får nöja sig med att studera på distans, åtminstone vid Åbo Akademi och Aalto-universitetet.

Åbo Akademi har dessutom tre studerande som gör sina utbytesstudier helt på distans, alltså utan att lämna Finland.

Vi har träffat en av dem, Sara Hänninen, som studerar språk vid Göteborgs universitet på distans från Åbo. Se video nedan.

Coronakrisen satte stopp för Saras resa till Göteborg – gör sitt utbyte från en etta i Åbo - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln