Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Målet är oförändrat i Cocks trots nybygge – kroatiske tränaren medger att Nico Rönnberg inte kan ersättas: "Har ingen som kan avgöra så på egen hand"

Från 2020
Teemu tamminen firar ett mål under den första handbollsfinalen våren 2019.
Bildtext Teemu Tamminen är kvar i Cocks och fortsätter som lagets kapten.
Bild: Tomi Hänninen

Ingen Nico Rönnberg och inget spel i baltiska ligan. Däremot ny tränare från Kroatien och sju nya utländska förstärkningar. Cocks har börjat om, men framtidsplanerna är riktade mot Europa.

De senaste säsongerna har den finländska klubbhandbollens dominant Cocks skött om spelet i inhemska ligan med vänsterhanden. Fokus har framför allt legat på Champions League.

Nu blir det varken Champions League-matcher eller baltiska ligan i handbollshallen i Riihimäki. Laget tar två steg bakåt och koncentrerar sig på finländska ligan.

– Det här blir en nystart, säger tränaren Boris Dvorsek till Yle Sporten.

Kroaten Dvorsek är ny tränare i Cocks. Sju nya utländska spelare har fyllt på truppen – och totalt finns fjorton utlänningar i truppen tillsammans med de finländska landslagsmännen Teemu Tamminen och Roni Syrjälä.

Tidigare i år sa klubbens starke man Jari Viita att Cocks ska satsa mer på egna juniorer. Sex unga spelare nämns i förstalagets trupp, men frågan är om de får speltid.

Nya planer för Europa

Dvorsek återkommer många gånger till att Cocks behöver tid. Nytt lag, ny tränare, ny strategi och ny spelstil går inte att svetsa ihop i en handvändning.

– Spel i baltiska ligan betyder att man är på resande fot två till tre dagar i veckan. Det här laget behöver träning för att hitta rätt. Man bygger inte det på sju veckor, snarare behövs sju månader.

Boris Dvorsek.
Bildtext Boris Dvorsek.
Bild: Lehtikuva

– Det var viktigt för oss att flera av nyckelspelarna skrev på fleråriga kontrakt. Det här året handlar mycket om att bygga något nytt och förbereda Cocks för kommande säsonger.

Enligt Dvorsek ligger klubbens fleråriga mål utomlands.

– För några år sen hade Cocks idéer för Champions League. Nu finns ett liknande projekt, men det får vi prata om senare. Nu är vi fokuserade på att nå bästa tänkbara resultat i finländska ligan. Vi har en plan för tre till fyra år framåt och de målen är riktade mot Europa.

Det här året deltar Cocks i EHF-cupen där man i den andra omgången möter HC Dragunas Klaipeda i ett dubbelmöte.

Hur ersätter man Rönnberg?

En annan orsak till omstarten i Riihimäki är Nico Rönnbergs flytt till franska ligaklubben Ivry. Rönnberg har varit dirigenten i Cocks – och Dvorsek medger att det inte är möjligt att ersätta storskytten.

– Nico är en stor spelare i finländsk handboll och en av de bästa någonsin i Cocks. En spelare som Nico skulle saknas i alla lag i Finland. Vi har ingen som kan avgöra matcher på det sättet på egen hand.

– Vi måste spela ännu mer som ett lag. Så kommer vi att ersätta Nico.

Nico Rönnberg i finalserien mot Dicken.
Bildtext Nico Rönnberg har varit dominant i Cocks.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

När det gäller spelstilen hoppas Dvorsek att Cocks ska spela en snabbare handboll. I spelarrekryteringen har klubben satsat på att få in spelare som klarar av både anfall och försvar.

– Skandinavisk fart och kroatisk taktik, säger Dvorsek om laget spelstil.

– Vi ville också ha hit spelare med vinnarkaraktär. Utan det kan man inte nå resultat.

Två skador inför premiären

Trots alla förändringar är en ligatitel det enda som räknas i Riihimäki. Cocks har vunnit guldet de sju senaste åren (förra säsongen delades inget guld ut på grund av coronaviruset).

– Vår ambition är alltid att bli mästare. Jag förväntar mig att fjolårets topptrio BK-46, Dicken och Cocks är kvar i täten.

I lördagens premiär mot BK-46 saknar Dvorsek två skadade spelare. Davor Basaric har opererat axeln och missar nästan hela höstsäsongen, Ivan Mosic har brutit ett finger och missar de första matcherna.

– Vi kommer inte att se färdiga ut nu, men jag hoppas att vi ökar några procent varje match. De viktiga matcherna kommer efter jul.

Lördagens seriestart blir också Dvorseks första match vid sidlinjen i Cocks. Laget har spelat sparsamt med försäsongsmatcher och kroaten var borta i två veckor på grund av att hans fru dog.

– Alla spelare pratar om att ligaspelet äntligen börjar. Spelarna är motiverade, men formen lär vara lite upp och ner första månaden.

Diskussion om artikeln