Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Två män gripna för misstänkt mordförsök på sannfinländaren Pekka Kataja

Från 2020
Uppdaterad 11.09.2020 17:33.
Sannfinländaren Pekka Kataja står på ett torg och pratar. Han håller ena armen uppe, den är täckt i gips.
Bildtext Pekka Kataja misshandlades i sitt hem i juli. Nu är två personer gripna.
Bild: Lehtikuva

Två män har häktats misstänkta för mordförsök i fallet Pekka Kataja. Sannfinländaren, som är valchef i mellersta Finland, misshandlades i sitt hem i Jämsä i juli.

En av de misstänkta männen är Teemu Torssonen som sitter i stadsfullmäktige i Jyväskylä och är också medlem i Mellersta Finlands landskapsfullmäktige. Svenska Yle publicerar undantagsvis namnet på den misstänkte redan i det här skedet på grund av personens samhälleliga ställning.

Den andra mannen, född 1976, är en anhängare av högerextremistiska Kansallismielisten liittouma och har beskrivit sig själv som etnonationalist, meddelar Centralkriminalpolisen. Torssonen är född 1981.

Kataja har berättat att två män tog sig in i hans lägenhet och slog honom flera gånger i huvudet med en hammare eller ett hammarliknande föremål den 17 juli.

Han har tidigare uttalat sig om misstankar att de två männen är högerextremister.

De två männen greps redan för drygt en vecka sedan i Mellersta Finland och häktades några dagar senare.

Kopplingar till Soldiers of Odin och Nordiska motståndsrörelsen

Den äldre mannen har enligt uppgifter till Yle Uutiset hört till Soldiers of Odin, och han har också kontakter till Nordiska motståndsrörelsen. Den yngre beskrivs också som högerextrem.

Till en början undersöktes brottet som dråpförsök, men det ändrades senare till mordförsök. Samtidigt förflyttades utredningen från den lokala polisen till Centralkriminalpolisen.

– Förundersökningen fortsätter med bland annat förhör och tekniska undersökningar. Polisen utreder motivet och kan inte kommentera saken eftersom förhören fortfarande pågår, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Jussi Luoto vid Centralkriminalpolisen.

Källor: CKP, Yle

Artikeln uppdaterades klockan 17.30 med namnet till den ena minsstänkta mannen. Svenska Yle publicerar undantagsvis namnet på den ena misstänkte redan i det här skedet på grund av personens samhälleliga ställning. Han sitter i Jyväskyläs stadsfullmäktige och är också medlem i Mellersta Finlands landskapsfullmäktige..