Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Terhohemmet som ger vård i livets slutskede går ekonomiskt på förlust och hotar med uppsägningar – HUS redo att ta över verksamheten

Från 2020
Skylt där det står Terhohemmet.
Bildtext Terhohemmet ska inleda samarbetsförhandlingar. Hemmet ligger i Norra Haga i Helsingfors.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Terhohemmet som ger vård i livets slutskede går på förlust och hotar säga upp personal. Antalet remisser från HUS har minskat och Terhohemmets tidigare chef Juha Hänninen anser att HUS håller på att köra ner hemmet. Vid HUS förnekar man det här och uppger att sjukvårdsdistriktet kan ta över Terhohemmet vid behov.

Terhohemmet i Helsingfors, som drivs av en stiftelse, meddelade i torsdags att man inleder samarbetsförhandlingar. Orsaken är att hemmet går på förlust och det är möjligt att personal sägs upp.

Enligt Annikki Thodén, ordförande för Terhostiftelsen, har användningsgraden under 2020 varit 65 procent när den ännu 2013 var 100 procent. Största delen av patienterna har fått en remiss som godkänts av den palliativa polikliniken vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS. Men antalet remisser har sjunkit.

Läkaren Juha Hänninen var till och med 2017 chef för Terhohemmet och ser med oro på utvecklingen.

- HUS verkar inte förstå sig på vården som ges vid Terhohemmet. Den nuvarande utvecklingen började 2014-2015 och är en orsak till att jag lämnade Terhohemmet. Förhållandet till HUS var besvärligt, vilket kändes tungt, säger Hänninen.

Hänninen skrev på torsdagen på Twitter att HUS håller på och kör ner Terhohemmet.

"Var femte patient dör samma dag eller följande dag som de kommer till oss"

- Om Terhohemmet körs ner finns inget motsvarande i huvudstadsregionen. Det vill säga en hospice-enhet, som förutom smärtlindring erbjuder stöd för familjer och utbildning. Det innebär också mer medikalisering där vården i livets slutskede ges på sjukhus. Det vore en paradox eftersom Terhohemmet grundades för att minska på sjukhusvården, säger Hänninen.

De patienter som nu får remiss till Terhohemmet är i allt sämre skick.

- Var femte patient dör samma dag eller följande dag som de kommer till oss, säger ordförande för Terhostiftelsen, Annikki Thodén, i ett pressmeddelande.

"HUS kan själv i sista hand ta över Terhohemmets verksamhet"

HUS svarade under fredagen på den oro som utvecklingen gett upphov till. HUS uppger i ett pressmeddelande att sjukvårdsdistriktet tryggar krävande vård i livets slutskede.

Enligt HUS pågår förhandlingar mellan sjukvårdsdistriktet och Terhohemmet.

- Vid Terhohemmet gör man ett fint och värdefullt jobb. Inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt bör det finnas en enhet som erbjuder specialvård i livets slutskede. Terhohemmet har varit en pionjär inom terminalvården och den kunskapen får inte gå förlorad, säger verksamhetschefen vid kliniken för cancersjukdomar, Johanna Mattson, i ett pressmeddelande.

- Om Terhohemmet inte har möjligheter att fortsätta sin verksamhet är HUS redo att förhandla om andra lösningar. HUS kan också själv i sista hand ta över Terhohemmets verksamhet, säger Mattson i pressmeddelandet.

Yle Huvudstadsregionen fick inte tag på Mattson under fredagseftermiddagen.

Framtiden för terminalvården ska utredas

Ansvaret för att ordna krävande specialvård i livets slutskede centraliserades till HUS 2015. Då slutade kommunerna i huvudstadsregionen att bevilja betalningsförbindelser till Terhohemmet.

HUS lyfter ändå fram att kommunernas egna platser för vård i livets slutskede har fyrfaldigats från 20 till 80 under de senaste åren och därför har behovet av Terhohemmet minskat.

En annan orsak enligt HUS är att allt fler patienter vill vara hemma så länge som möjligt.

En utredningsperson ska nu utreda hur vården i livets slutskede ska se ut i framtiden. Det här har Terhohemmet, kommunerna och HUS kommit överens om.