Historia på distans, streamad matematik - lärarnas arbetsbild förändras dramatiskt
Så länge jag bara behöver rigga upp min kamera och filma av tavlan går det bra, säger matematiklärare Annika Lindblad i Åbo. Lärarfacket gör rätt i att reagera på streamning, säger historielärare Niklas Andersson i Esbo. Snart kan man bara streama och sluta anställa lärare, funderar han.

Lärarna alltmer pressade, dörren på glänt för streamning och närundervisning
Både Niklas Andersson och Annika Lindblad har under det senaste året tvingats lära sig nya sätt att undervisa och lärandet har tagit jättekliv i den digitala världen.
I offentligheten har man diskuterat lärarnas ork och undervisningens kvalitet. Finlands svenska lärarförbund, FSL, påtalar också de fackliga aspekterna på de höga kraven som ställs på lärarna under pågående pandemi.
Städerna epidemihärdar, tvingas kunna växla snabbt
Vi valde Andersson och Lindblad ur två gymnasier med olika praxis. Katedralskolan i Åbo använder streamning i undervisningen på stadens rekommendation. De använder sig av en hybridmodell med både närundervisning och streamning till de abiturienter som hållits hemma inför studentskrivningarna. Läraren filmar av tavlan i klassen, där en del elever får närundervisning.
- Eleverna hemma får bara följa med, att kommunicera aktivt med dem via datorn i klassrummet är inte möjligt i det här skedet, säger matematiklärare Annika Lindblad vid Katedralskolan i Åbo.
Ibland glömmer jag bort att rikta kameran och då ropar eleverna hemifrån att de inte ser någonting alls
matematiklärare Annika Lindblad
Annika Lindblad har sett abiturienterna minska i antal inför studentskrivningarna. Under intervjudagen hade hon sex elever i klassen och 20 hemma, som följde med hennes stream från klassen.
- Ibland om jag glömmer att rikta kameran rätt så hojtar de till hemifrån. Jag har inte möjlighet att se vad som går fram hos dem av det jag undervisar. Jag ser ju inte vad de gör hemma.
Fördelen med streamning är - som hon ser det - att fler hålls friska - att epidemin hålls i schack.
Min undervisning blir tråkigare på distans, mest är det jag som pratar och visar stillbilder
Niklas Andersson, historielärare om distansundervisning
I Mattlidens gymnasium i Esbo har man turvis distans- och närundervisning. Historielärare Niklas Andersson ser faror med streamning, att lärare inte mera behöver anställas.
- Spontant tycker jag det låter oskäligt, att streama. Vi prövade på det i Mattliden i ett samarbete med Helsinge gymnasium. Vi streamade från ett klassrum i Mattliden till ett annat i Helsinge.
Andersson säger att det var svårt att kommunicera med två elevgrupper på fysiskt olika ställen.
- Man måste dela sig som lärare och undervisa två format samtidigt.
Men han tillägger att tiderna är exceptionella i och med pandemin, kanske vi måste ha sådan service nu, funderar han vidare.
Andersson upplever att distansundervisning lätt blir tråkigare än närundervisning. Han kan inte visa film klipp, mest blir det han själv som pratar och visar upp stillbilder.
- Möjligheten till den viktiga dialogen finns inte. Jag märker också att eleverna lider av avståndet. De saknar den fysiska närvaron mycket. Det gjorde jag också som yngre, kanske inte lika mycket nu, som äldre, funderar han.
Däremot tycker han att distansundervisningen i sig nog fungerar. Närvaron vid skärmarna är hög och resultaten är goda. I historia verkar distansundervisningen således nå eleverna.
- En lärare orkar väl lika bra eller lika dåligt som vem som helst annan. Det här är tufft för oss alla.
Så länge jag inte behöver flytta på kameran så mycket orkar jag nog
Annika Lindblad, matematiklärare
Matematiklärare Annika Lindblad är inte lika bekymrad som lärarfacket över situationen just nu.
I en intervju för Svenska Yle nyligen sade FSL-basen Inger Damlin nej till streamning. Man hänvisar till lärarnas ork och undervisningens kvalitet. Facket betonar ändå behovet av dialog i en situation som lever hela tiden.
Lindblad säger för sin del att streamning nog lyckas så länge kraven inte ökar.
- Ifall jag inte behöver rikta om kameran hela tiden, så orkar jag nog i mitt jobb.
Lärare: En del elever trivs med undervisning hemma, får vi dem tillbaka?
Annika Lindblad talar försiktigt om följderna av att Åbo stad öppnat för streamning.
- Kraven på lärarna ändras hela tiden. Börjar eleverna gilla att studera hemifrån, funderar hon. Den andra gruppen gillar sedan att komma till skolan.
- Får vi alla elever tillbaka till skolan eller fortsätter vi att ha elever på två ställen, det blir intressant att se.
Svenska Yle rapporterade nyligen om lärdomarna från vårens distansundervisning.
Streamning kan minska behovet på lärare
Historielärare Niklas Andersson säger att det är bra att lärarfacket är alert under det exceptionella läget för lärarna och skolan.
- Om man går in för att streamning blir allmännare kan utrymmesbrist lösas med föreläsningar med experter, man behöver inte anställa lärare. Olika scenarier finns.
Facket är också misstänksamt inför lärares sjukskrivningar.
- Ifall streamning blir allmännare kan man tänka sig att lärarna ändå "kunde hålla" lektionen hemifrån, trots att man då är sjuk, kommenterar Andersson. Så ska det ju inte vara.
Jag hoppas på ett vaccin eller en medicin mot covid-19, för att rädslan i samhället skulle försvinna
Niklas Andersson, historielärare
På frågan hur Andersson ser framåt, som lärare, just nu, svarar han:
- Jag hoppas på vaccin eller medicin mot covid-19, så att rädslan i samhället försvinner, så att människor kunde vara som de är.
- Vi hoppas att det här kunde hända i en nära framtid - och jag tror att min förhoppning delas av många andra.
Här hittar du en tidigare artikel, ur abiturientens synvinkel. Svenska Yle talade med Sam Westerlund i Tölö gymnasium i Helsingfors.
