Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Distansjobb har lett till större efterfrågan på snabba nätförbindelser i Västnyland

Från 2020
Uppdaterad 15.09.2020 09:20.
Många, gula. spagettiliknande band i knippen i ett el-skåp.
Bildtext De tunna spagettiliknande trådarna är optiska fiberkablar. Varje band är en anslutning.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Västnyländska företag som jobbar med internetanslutningar har haft en hektisk vår och sommar. Arbetstakten har inte heller avtagit till hösten.

Också företag som jobbar med installeringsjobb, reparationer och försäljning av datautrustning märker av att många jobbar på distans.

- Vi erbjuder en samhällsviktig tjänst som många, särskilt i den här situationen är beroende av, säger Patrik Gustafsson, teknisk direktör och blivande vd för Karis Telefon.

Företaget säljer fiberanslutningar och därtill hörande tjänster.

-Trafikmängderna har ökat. Kapacitetsmässigt är det inte en utmaning, utan nu gäller det att se till att allting faktiskt fungerar, eftersom alla på riktigt är beroende av det här nätet, säger Gustafsson.

Två män i en lummig trädgård. Svagt regn. De ser glada ut.
Bildtext Kristoffer Lundström till vänster och Patrik Gustafsson arbetar både på distans och på fältet för att västnylänningar och fritidsboende i Västnyland ska kunna jobba på distans.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

På grund av coronarestriktionerna har det ändå inte gått att tidigarelägga eller påskynda planerade nya anslutningar eller kabeldragningar till nya områden i Västnyland.

- Särskilt under våren var det begränsningar med riskgrupperna, personerna över 70 år. Vissa installationer och servicejobb har vi skjutit fram.

Patrik Gustafsson säger att företaget också har varit noga med att skydda sin personal, eftersom alla anställda har behövts under hela den här tiden.

Också företaget N3M, som bygger, gräver, installerar och underhåller bland annat Karis Telefons fiber, har haft en intensiv vår och sommar.

- Arbetsmängden har ökat, men vi har hittills klarat oss med ungefär samma personalresurser, säger Kristoffer Lundström som är projektchef på N3M.

Hans arbetsteam omfattar montörer och grävmaskinsförare.

- Vi har också försökt hålla våra montörer så långt borta från varandra som möjligt. De har inte alls kommit via kontoret, utan farit direkt till sina arbetsplatser, säger Kristoffer Lundström.

Från total köpstopp till kalabalik

Anders Boström är delägare i ett företag som säljer, installerar och reparerar hemelektronik.

Rätt ofta kan man se Anders Boström uppe på ett tak där han installerar tv-antenner.

- När begränsningarna kom i mars blev det helt dött på en gång, minns Anders Boström coronavåren.

Några veckor senare kom ruljangsen i gång igen.

- Folk började komma i gång med distansjobb och de behövde webbkameror, hörlurar och headset. Våra hyllor tömdes fort, berättar Anders Boström.

Vissa varor, i synnerhet reservdelar och olika komponenter som behövs till reparationer och installeringsjobb, är fortfarande svåra att få tag på, säger Anders Boström.

- Det beror nog på att många fabriker stängde i våras och nu är efterfrågan stor i hela Europa.

En man med glasögon,nästan utan hår står utanför en större paketbil.
Bildtext Anders Boström konstaterar att det mobila nätet varit hårt belastat i sommar. Det har också varit mycket störningar i tv-sändningarna i sommar, men de beror inte på att folk tillbringar mycket tid hemma, utan på så kallat radioväder. Radiovågor färdas längre vägar än normalt och stör olika mottagare.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

En kort tid efter att distansjobben hade kommit i gång, kom följande rusch för Anders Boströms företag. Det var när folk flydde städerna och for till stugorna i Västnyland för att jobba på distans därifrån.

- De började uppdatera sina stugor och köpte ny tv, ny köksutrustning, också diskmaskiner. De kom inte ens till butiken, utan ringde och beställde hemleverans, berättar Anders Boström.

Distansjobben medförde i sin tur internetproblem.

- Det mobila 4G-nätet blev helt överbelastat. Tyvärr går det inte att göra så mycket åt det, konstaterar Anders Boström.

Sommaren och början av hösten har däremot känts mer normala igen för Anders Boström på företaget Meba.

Distansarbete har kommit för att stanna

Hösten har kommit en bit på väg och en del hemmajobbare, bland andra skoleleverna, återgick från distans- till närundervisning i mitten av augusti.

Däremot har många med skrivbordsjobb fortsatt arbeta på distans.

Patrik Gustafsson på Karis Telefon tror, liksom många andra, att distansarbete är framtidens melodi.

- Trenden har vi sett ganska länge redan och jag tror att det här (coronautbrottet) var en brytningspunkt för många. Nu var man tvungen att jobba på annat sätt och det blev en aha-upplevelse för många. Man kan faktiskt jobba på det här sättet, säger Patrik Gustafsson.

Goda nätförbindelser viktiga för distansjobbare. Flera västnyländska företag har haft fullt upp med underhåll och installationer

5:05

Från total köpstopp till kalabalik. Företagare Anders Boström om coronavåren, distansjobb, datautrustning och installationer

5:02

Diskussion om artikeln