Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Uppluckrade reserestriktioner mellan Finland och Sverige välkomnas av rederierna: "Det här har vi väntat på"

Från 2020
Kryssningsfartyg i Helsingfors.
Bildtext Rederierna hoppas att passagerarna vågar återvända.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

Beskedet om att reserestriktionerna mellan Finland och Sverige luckras upp välkomnas av rederierna. Vid Sjömansunionen hoppas man att beskedet leder till att fler sjömän kallas tillbaka på jobb.

De nya direktiven börjar gälla nästa lördag (19.9)och det betyder att resenärer bland annat från Sverige får resa till Finland utan rekommendation om karantän.

- Vi är glada och det är ett steg i rätt riktning. Det här har vi väntat på, säger informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström vid Viking Line.

Även Marco Palmu, kommersiell direktör vid Tallink Silja säger att beslutet var välkommet.

- Vi hoppas nu att människorna börjar se mer positivt på att resa, säger Palmu.

Många som jobbar till sjöss är permitterade

Viking Line inledde samarbetsförhandlingar i september. Även Tallink Siljas omfattande permitteringar av personalen fortsätter.

I våras låg arbetslöshetsgraden på drygt 40 procent, säger förbundssekreterare Kenneth Bondas vid Finlands Sjömans-Union. Bondas hoppas att de uppluckrade reserestriktionerna leder till att fler kallas tillbaka på jobb.

- Läget har varit väldigt svårt. Vi vet inte ännu hur redarna reagerar på de nya riktlinjerna men vi hoppas att Sverigetrafiken öppnas upp igen. Det skulle betyda att våra sjömän kan återvända till sina jobb, säger Bondas.

Samarbetsförhandlingarna avbryts inte

I nuläget är det ändå svårt att veta när trafiken mellan Finland och Sverige kan återgå till det normala. Rederierna följer med passagerarmängden noggrant.

- Vi har tappat 2,9 miljoner passagerare fram till den sista augusti. Det ekonomiska läget är fortsättningsvis kärvt. För oss gäller det att överleva till nästa säsong, alltså nästa sommar, säger Johanna Boijer-Svahnström vid Viking Line.

Enligt Boijer-Svahnström är det därför inte aktuellt att avbryta samarbetsförhandlingarna, trots beskedet om reserestriktionerna. Det kommer att ta tid innan passagerartrafiken normaliseras, tror Marco Palmu vid Tallink Silja.

- Läget är svårt och ser svårt ut för hela vintern. Vi hoppas så klart att de här positiva nyheterna hjälper till, men det tar en tid innan viljan att resa kommer tillbaka, konstaterar Palmu.

Diskussion om artikeln