Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Lägger Åland United en hand på pokalen – eller anmäler HJK sig till titelstriden? Höga insatser i höstens hetaste ligamatch

Från 2020
Programmet är inte längre tillgängligt
Nationella ligan: HJK - Åland United (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det slår gnistor om Nationella ligan i dag, då regerande mästaren HJK möter tabellettan Åland United i Helsingfors. Offensiv gladfotboll och framtidens stjärnor kan beskådas i TV2 klockan 15.30.

"Man behöver inte ens vara statistiknörd för att begripa matchens enorma vikt."

Åland Uniteds webbplats sammanfattar dagens stormöte på ett effektivt sätt. För precis så är det: Om inte HJK vinner kan laget begrava titeldrömmarna. Om Åland United förlorar kan tabelltvåan TiPS komma i kapp.

Med fem omgångar kvar att spela ligger Åland United sju poäng före tabelltrean HJK.

Insatserna är alltså skyhöga då de båda lagen drabbar samman i Tölö i Helsingfors på eftermiddagen. Inte övertygad? Vi berättar varför det lönar sig att knäppa på tv:n.

1. Målgaranti

Både Åland United och HJK tycker om att trampa på gasen. Senast lagen mötte i somras vann United med 2–1 – och det fanns bud på betydligt fler mål.

Den senaste omgången varslade om kommande gladfotboll.

HJK – som stundvis hade det motigt i somras – fick upp den tätt slutna ketchupflaskan genom att göra fyra mål mot PK-35 från Vanda, bland annat genom en snygg frisparksvariant.

I samma omgång satte Åland United in tre bollar borta mot Ilves. Stjärnan Ode Fulutudilus distansskott kan ha varit det snyggaste ligamålet på hela säsongen.

Visst, Åland United har hållit tätt i fyra av de fem senaste matcherna, men i dag är hotet av en annan kaliber.

Om matchen slutar 0–0 får ni lov att skicka ett argt mejl till sebastian.backman@yle.fi.

2. Morgondagens stjärnor

Det går att spana in en drös blivande A-landslagsspelare på gräset i dag. Spelarna i den oerhört talangfulla 2001-födda åldersgruppen håller på att växa upp och har börjat ta plats på den stora scenen i Finland.

Många av dem håller till i HJK, som lotsas av tidigare juniorlandslagstränaren Jonne Kunnas.

Anna Koivunen – Finlands Manuel Neuer – blev vald till all star-laget i U17-EM för två år sedan och har nu kallats upp till U23-truppen som snart samlas. Hon är bara 18 år gammal och har alla chanser att ta över som A-landslagsmålvakt på sikt.

HJK:s målvakt Anna Koivunen sparkar bollen.
Bildtext Anna Koivunen är våghalsig som få. Hon rusar gärna ut och trivs med bollen vid fötterna.
Bild: Tomi Hänninen

Katariina Kosola håller redan så hög klass att utländska klubbar lär vara intresserade. Yttermittfältaren har varit dominant i år och spelade precis som Koivunen i både U17-EM och -VM för två år sedan. Hon har gjort två mål och passat fram till fyra under säsongen.

Så får man inte heller glömma bort Emmaliina Tulkki. Stjärnskottet, som blev damallsvensk mästare som 17-åring, drabbades sedan av överträning. Nu är hon 20 år gammal och tillbaka på allvar. I de fyra senaste matcherna har hon nätat tre gånger.

3. Ode Fulutudilu

Åland United har också sin beskärda del av högklassig talang. Ytterbacken Anni Miettunen blev vald till ligans bästa spelare i augusti och Anna Westerlund har 124 A-landskamper på sin cv – för att nämna två exempel.

Men ingen är bättre än Ode Fulutudilu, som dessutom har en fascinerande historia.

Hon föddes i Demokratiska republiken Kongo, men tvingades fly till Sydafrika som barn på grund av det blodiga, hemska inbördeskriget. I Kapstaden utsattes hon för rasism och det var knappt om pengar.

Ode Fulutudilu har bollen och dribblar mot TiPS.
Bildtext Fulutudilus familj var nära att tvingas sova på gatan i Sydafrika.
Bild: Lehtikuva

Men mot alla odds blev hon fotbollsproffs – och startade i Sydafrikas samtliga tre VM-matcher 2019.

Fulutudilu har raketbränsle i ådrorna och har stundvis visat sig vara omöjlig att stoppa. Förra veckan blev det två fullträffar mot Ilves – nu är det HJK:s backlinjes tur att darra i knävecken.

Övertygad om att det lönar sig att spana in matchen? Bra!

Kommentatorns tips:

Går det att stoppa formtoppade Åland United, som radat upp sex raka segrar och bara släppt in sju mål under hela säsongen? Svaret är ja.

HJK:s högklassiga offensiv blir till sist för mycket för Nationella ligans bästa backlinje. De blåvitrandiga vinner med 2–1 och titelstriden blir en total thriller.

Sändningen i TV2 och Arenan börjar klockan 15.15. Matchen sparkar i gång en kvart senare med Sebastian Backman i kommentatorsbåset.

Diskussion om artikeln