Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kulturinstitutet i Raseborg föreslås flytta in i ungdomsgården i Ekenäs

Från 2020
Uppdaterad 16.09.2020 05:11.
En gul träbyggnad.
Bildtext Kulturinstitutet i Raseborg flyttar kanske in i ungdomsgården i Ekenäs.
Bild: Yle/Bubi Asplund

Kulturinstitutet Raseborgs medborgarinstitutsverksamhet flyttar kanske till ungdomsgården på Ystadsgatan 14 i Ekenäs. Det betyder i så fall att kulturinstitutet inte kommer att finnas på Ekåsenområdet som det var tänkt.

Raseborgs stadsfullmäktige beslöt i juni att kulturinstitutets verksamhet flyttar från Raseborgsvägen 5 till Raseborgsvägen 37.

Verksamheten skulle alltså finnas på Ekåsenområdet där stadshuset finns, i N-husets övre våning.

Fullmäktige beslöt också att ändringsarbeten måste göras i huset så att det blir lämpligt för kulturinstitutets undervisning. Kostnaden för omändringsarbetena uppskattades till 400 000 euro.

Uncan behöver inte så mycket plats

I augusti såg man över behovet av lokaler för ungdomsverksamheten i Ekenäs ungdomsgård och fritidschefen meddelade att ungdomsverksamheten i fortsättningen inte har behov av lika mycket lokaler som tidigare.

Eftermiddagsgruppen Delfinen har flyttat ut från fastigheten från och med den här hösten.

Det innebär att det i Ekenäs ungdomsgård frigörs rum som skulle vara tillräckliga för den verksamhet som Medborgarinstitutet vid Raseborgs kulturinstitut har på Raseborgsvägen 5.

Det finns inte behov av någon stor renovering i ungdomsgården, men väggar och tak behöver målas.

Föreningar måste se sig om efter nya mötesrum

Olika föreningar hyr rum i ungdomsgården, men det kommer inte att vara möjligt i samma utsträckning som nu. Föreningarna har möjlighet att hyra motsvarande lokaler i stadens övriga fastigheter.

Förslaget om att kulturinstitutet istället flyttar in i ungdomsgården på Ystadsgatan 14 i Ekenäs centrum behandlas i stadsstyrelsen i kväll (14.9).

Ärendet avgörs i fullmäktige.

Musikinstitutet vid Raseborgs kulturinstitut kommer fortsättningsvis att finnas i Ekenäsgården vid Raseborgsvägen i Ekenäs.

14.9.2020 kl. 11.34 Artikeln har förtydligats så att det är klart att det är medborgarinstitutsverksamheten vid Raseborgs kulturinstitut som planerar flytta in i ungdomsgården.

Uppdatering den 16.9: Raseborgs stadsstyrelse beslöt den 14 september att Kulturinstitutets medborgarinstitutsverksamhet flyttar in i ungdomsgårdens lokaler på Ystadsgatan 14 i Ekenäs.

Diskussion om artikeln