Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Andreas Rönnberg medger att BK-46:s trupp är för tunn – ser en klar förhandsfavorit: "Nästan katastrof om inte Cocks vinner"

Från 2020
Uppdaterad 12.09.2020 07:49.
BK-spelare firar cupguldet
Bildtext BK-46 fick fira en cuptitel förra säsongen.
Bild: Tomi Hänninen/ Newspix24

Förra säsongen vann BK-46 cupguldet och var med i FM-ligans tätstrid. Sedan tog handbollssäsongen plötsligt slut. Det var tungt, medger BK-46:s Sebastian Säkkinen. Nu står en ny säsong för dörren, men läget i truppen är inte alls så bra som man hoppats på. Även publikbegränsningar kan påverka handbollsboomen som frodades i fjol.

Pargas IF drog sig ur handbollsligan på grund av spelarbrist. I Åbo IFK är man inte bekymrade trots spelartapp, men i Sjundeå ser man orosmolnen.

"Det ser inte bra ut", kommenterade förbundets verksamhetsledare Päivi Mitrunen spelarläget inom finländsk handboll.

Så går tongångarna också i BK-46 då man blickar fram mot säsongen som precis ska starta.

"Vi skulle behöva en eller två kvalitetsspelare till"

Karislaget har nämligen inte samma trupp på fötterna som den gångna säsongen.

– Vi har tappat ganska många viktiga spelare från i fjol, säger Andreas Rönnberg som är spelande tränare till Yle Sporten och räknar upp:

Oscar Kihlstedt åkte till Sverige, Alex Lignell är på utlandskommendering från jobbet och så gick ännu Bogdan till HIFK. Det är viktiga spelare vi tappat. Jag tänker ändå att det finns spelare som kan ta deras plats och ta ett stort steg i år. Vi har mycket talang i laget.

Men...

– Sen har tyvärr både André Udd och Robin Sjöman skadat sig. De är borta en stor del av säsongen. Det gör att det börjar se ganska tufft ut. Vi har en lite för tunn trupp. Vi skulle behöva en eller två kvalitetsspelare till, säger Rönnberg som i nuläget inte själv heller är i speldugligt skick.

Har du unga spelare i truppen som du väntar dig att ska ta det stora klivet framåt i år?

– Jo, helt klart. Oliver Nordlund tror jag mycket på. Han visade redan i fjol att han är en duktig handbollsspelare. Jag hoppas han kan ta ett steg till och bli ännu duktigare.

BK:s Oliver Nordlund skjuter ett hoppskott.
Bildtext Oliver Nordlund flyttade från HIK till BK-46 2018.
Bild: Patric Westerlund / Yle

– Så har vi Miska Henriksson som är en ung och lovande spelare. Jag väntar mig också att han ska få mycket speltid och gå framåt i år.

Den 20-årige Nordlund spelade 16 matcher för BK-46 i fjol och gjorde 30 mål med en kastprocent på 71. Miska Henriksson är ett år yngre och även han en niometersspelare. För Henriksson blev det 15 mål på 18 matcher.

Cocks och Dicken förhandsfavoriter

Även lagets bästa målskytt i fjol, Sebastian Säkkinen, håller med om att materialet är lite väl tunt och funderar en stund då han får frågan om hur förberedelserna inför säsongen gått.

– Nå, riktigt bra nog. Lite skador här och där. Så kanske inte den mest optimala starten med tanke på att vi redan tidigare hade tappat ett par viktiga spelare.

– Men vi har tränat bra.

Sebastian Säkkinen.
Bildtext Sebastian Säkkinen gjorde 116 mål i fjol.
Bild: Handbollsförbundet/Matti Matikainen/Newspix24

Ni har inte riktigt samma bredd åtminstone just nu – vad är en lämplig målsättning för BK i år?

– Att gå in för fullt i varje match. Det är en målsättning vi måste ha nu. Sedan ser vi vad som händer. Till våren hoppas vi få tillbaka några spelare. Då ser vi att vi är starkare på våren. Vi ska nog vara där i toppen. Där hör BK-46 hemma – där ska vi vara, säger Säkkinen med eftertryck.

Enligt Andreas Rönnberg har laget inte gemensamt diskuterat målsättningarna än.

– Utgående från vad man sett, och att Cocks har värvat sju-åtta nya spelare, så tycker jag det nästan är katastrof om de inte vinner.

– Sedan har Dicken ganska långt samma lag och har bara tappat yngre Granlund till GrIFK, så de har också fått jobba många år med samma trupp. Jag ser de två som förhandsfavoriter. Efter det är det ganska många som försöker blanda sig i tätstriden.

Hoppas på livlig publik

I fjol var det just BK-46, Dicken och Cocks som kämpade i täten i den övre slutserien innan säsongen avbröts.

BK-46 vann grundserien och avslutade en lång titeltorka med att ta hem cupguldet.

Både Säkkinen och Rönnberg håller med om att det är onödigt att älta om hur allt kunde ha slutat, även om Säkkinen medger att det var tungt när beskedet kom.

Motivationen har ändå inte påverkats, uppger Rönnberg.

– Jag hoppas att spelarna känner lika som jag. Att nu vill vi visa ännu mer den här säsongen. Att vi ska föra det vidare. Det var lite handbollsboom i hela Karis och mycket folk på matcherna. Till och med sådana som inte brukar gå på match som berättade att de är här för första gången. Jag hoppas att vi får folk till hallen så fort coronan släpper.

Vi hoppas de livligaste Karisborna kommer till hallen, så påverkar det inte så mycket. Men det är nog vi som lider mest av de här coronabegränsningarna

BK-46 har haft det högsta publiksnittet i ligan.

Ordförande Roger Roos berättar att man haft ett snitt på 750 personer på matcherna. Med tanke på begränsningar och med säkerhetsarrangemang kommer man nu att fylla 440 platser.

– Sedan vet vi ju inte ifall folk vågar komma på handboll, säger Roos.

– Vi hoppas de livligaste Karisborna kommer till hallen, så påverkar det inte så mycket. Men det är nog vi som lider mest av de här coronabegränsningarna. Vi brukar ha fullsatt hall på våra matcher – förutom kanske på de svagaste matcherna, säger Säkkinen.

BK-46 inleder säsongen med en hemmamatch mot Cocks på lördag klockan 16.00.

Diskussion om artikeln