Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bahrain normaliserar sin relation till Israel – andra landet att göra det i år

Från 2020
Uppdaterad 11.09.2020 21:48.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Bahrains kung Hamad bin Isa Al Khalifa sitter i röda sammetsfatöljer och ler mot kameran.
Bildtext USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Bahrains kung Hamad bin Isa Al Khalifa under ett möte i augusti i år.

USA:s president Donald Trump meddelade på fredagskvällen finsk tid att Israel och Bahrain upprättar diplomatiska relationer med varandra. Trump skrev om frågan på Twitter efter att han diskuterat med Bahrains kung Hamad bin Isa Al Khalifa per telefon och med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Trump skrev på Twitter att ytterligare ett "historisk genombrott uppnåtts i dag".

– Våra två fantastiska vänner, Israel och Bahrain, har kommit överens om ett fredsavtal – det andra arablandet som nått fred med Israel inom loppet av 30 dagar! skrev Trump på Twitter.

I ett gemensamt uttalande uppgav USA, Bahrain och Israel på fredagen att avtalet innebär "kompletta diplomatiska relationer".

Avtalet formaliseras den 15 september

I flera decennier har majoriteten av arabländerna bojkottat Israel och hållit fast vid att man kan upprätta diplomatiska relationer först efter att konflikten mellan Israel och palestinierna har lösts.

Khalid bin Hamad Al Khalifa, Bahrains före detta utrikesminister och kungens rådgivare, beskrev beslutet som att det främjar säkerheten och stabiliteten i Mellanöstern.

– Det sänder ett positivt och upplyftande budskap till Israels folk om att fred med palestinierna är den bästa vägen, skrev han på Twitter enligt nyhetsbyrån AFP.

I mitten augusti nådde Förenade Arabemiraten också ett avtal om att normalisera sina diplomatiska relationer med Israel.

BBC skriver att det efter beslutet spekulerats en hel del om att Bahrain skulle följa Förenade Arabemiratens exempel, vilket nu alltså hände.

Bahrain ska formalisera avtalet med Israel under en ceremoni i Vita huset den 15 september. Förenade Arabemiraten kommer också att underteckna sitt avtal med Israel där.

Beskrivs som en "ny era av fred" och "ett svek mot palestinierna"

– Att Bahrain går med på att normalisera sitt förhållande med Israel är en ny era av fred, sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett videouttalande efter att Trump meddelat om att länderna enats om ett avtal.

Palestinierna har fördömt avtalet. Också avtalet med Förenade Arabemiraten och Israel kritiserades hårt av palestinierna och av Iran.

Hossein Amir-Abdollahian, en iransk diplomat och parlamentets specialrådgivare inom utrikesfrågor kommenterade Bahrains beslut på Twitter. Han skrev att beslutet innebär ett svek mot palestinierna och muslimerna.

Fredagens avtal gör Bahrain till det fjärde arablandet som når ett avtal med Israel.

Israel upprättade diplomatiska relationer med Egypten år 1979 och med Jordanien år 1994.

Källor: Reuters, AFP, BBC

Diskussion om artikeln