Bränder fortsätter att härja på västkusten i USA – FBI förkastar rykten om extremister som anlägger bränder
Mer än 20 000 brandmän jobbar med att släcka de svåra och snabbt spridna bränderna i Kalifornien, Oregon och Washington i USA. Samtidigt fördömer FBI konspirationsteorier om att extremister är ansvariga för en del av bränderna.
Bränderna på västkusten har under fredagen krävt livet på åtminstone 16 personer, de flesta av dem i Kalifornien. De döda kan ändå vara betydligt fler. Kaliforniens guvernör Gavin Newsom förutser att dödstalet kan stiga då man besöker drabbade områden på nytt.
Det är fråga om drygt 100 stora bränder som plågar de tre delstaterna.
Nu finns det ändå hopp om bättre läge i Kalifornien då vädret enligt Newsom "börjar samarbeta". Meteorologer förutspår regn och mildare vindar de kommande dagarna.
Även i Oregon, där närmare 405 000 hektar brunnit upp, hoppas guvernör Kate Brown på svalare temperaturer och regn.
Läget ser också ut att bli bättre i Washington.
Konspirationsteorier försvårar polis- och brandarbetet i Oregon
Enligt Brown har dubbelt så mycket mark brunnit upp i Oregon under de senaste tre dygnen jämfört med det årliga genomsnittet.
– Det har aldrig varit så här många okontrollerbara bränder i vår delstat.
Över 40 000 personer i Oregon har flytt sina hem på grund av bränderna och tiotals är saknade.
I delstaten har rykten om att det är extremister som med flit tänder eld på skog och mark florerat. USA:s federala polismyndighet, FBI, tillbakavisar de här påståendena och uppmanar människor att sluta sprida falska rykten.
FBI har utrett påståendena och meddelar att de inte stämmer. De säger att felaktig information hindrar och försvårar arbetet med att få bränderna under kontroll.
– Konspirationsteorier och falska påståenden tar bort värdefulla resurser från de lokala brand- och polismyndigheterna som arbetar dygnet runt för att få kontroll över dessa bränder, skriver FBI i ett uttalande.
"Det här är en klimatkris"
Bränderna i Kalifornien beskrivs som förödande och "en av de värsta i historien". Över en miljon hektar har brunnit upp i år, vilket motsvarar storleken av delstaten Connecticut. Ännu återstår drygt fyra månader av den så kallade "säsongen för skogsbränder".
Skogsbränder blir allt vanligare och meteorologer talar om en mängd av bränder "som aldrig tidigare förekommit" under de senaste fem åren i både USA och Europa.
Klimatfrågan blir än en gång aktuell och Kaliforniens guvernör Gavin Newsom förargas över dem som menar att det inte är klimatförändringen som förorsakar bränderna.
– Jag blir utmattad när vi fortsättningsvis tvingas debattera den här frågan. Det här är en klimatkris. Det är på riktigt, och det händer här.
Källor: AP, AFP