Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv idag: JKU förväntas dominera i stafett-FM – udda distans introduceras: "Om tio år pratar vi kanske om den som vi nu gör om skidåkningens sprintstafett"

Från 2020
Programmet är inte längre tillgängligt

Det råder ruskiga förhållanden i Kotka där stafett-FM arrangeras under veckoslutet. Jyväskyläföreningen JKU, som förväntas skörda stora framgångar, utmanas i första hand av SFI-föreningar på de korta stafetterna. Sändningen i TV2 börjar klockan 18.00.

Storklubben Jyväskylän Kenttäurheilijat (JKU) från universitetsorten i Mellersta Finland – orten med allt som har med idrott att göra på akademisk nivå och med allt det tillför – har rest ned till Kotka vid havet för att prestera.

JKU är Finlands bästa friidrottsförening och blir bara bättre. Också i år kommer JKU att vinna Kalevan Malja-pokalen som delas ut till den framgångsrikaste föreningen i FM-sammanhang.

Sprintstafetterna på 4x100 meter har JKU som storfavorit på såväl dam- som herrsidan. Men är segrarna självklara? Långt ifrån.

SFI-föreningar utmanar

På herrarnas 4x100 meter kommer nämligen JKU-kvartetten med Jesse Väyrynen, Elmo Lakka, Ilari Manninen och Viljami Hietaharju att bli utmanad. Förmodligen allra klarast av några SFI-föreningar från NÅID-distriktet.

Esbo IF:s herrar, som mot oddsen lyckades vinna i Ylivieska ifjol, känns väldigt starka. Och de vill vinna, kanske mer än någonsin tidigare?

Jonathan Brace, Tuukka Huuskola, Oskari Mörö och Roope Saarinen bildar Esbokvartetten. Sverigekampssegraren, halvskadade Viljami Kaasalainen i JKU, ställer inte upp.

Sibbo-Vargarna skrällde med silver på 4x100 ifjol. Få talar nu om dem, men Yle Sporten vill påminna om att årets lag med Otto Ylöstalo, Eljas Aalto, Mikael Granqvist och Joona Luotonen har vissa ambitioner.

Sibbolag kan alltid växla. Och det är något som är ännu viktigare när det går riktigt fort undan. Grannföreningen Akilles från Borgå, också medaljkandidat på förhand, har fått skippa sprintstafetten efter en del hälsoproblem.

JKU mot HIFK

Damernas 4x100 anses vara totalt klar. JKU ställer upp med Sanni Mahonen, Aino Pulkkinen, Anniina Kortetmaa och Nooralotta Neziri.

På Djuran i Helsingfors har ändå HIFK:s Matilda Bogdanoff, Jenna Jokela, Viivi Lehikoinen och Lotta Kemppinen förberett sig för en guldfajt.

Det är nio år sedan vinnande HIFK noterades för sitt SFI-rekord 46,06. Bogdanoff var då med. Klart nytt SFI-rekord krävs för guld, men det känns helt möjligt.

Vädrets makter kommer med all sannolikhet att stjälpa en och annan förhandsspekulation.

Det förväntas sydvästlig vind, uppemot 11 sekundmeter, och regn. Här i Kotka och "uppe" i Karhula bestämmer havet söder om Pyttis om hur allt går till.

Nytt stafettkoncept

Ny gren för i år är stafett över 4 000 meter, för både damer och herrar. Fyra sträckor: 1 200, 400, 800 och 1 600 meter. Efter en första lätt förvåning känns det hela intressant, även om minnena är starka av hur många fina kamper stafetterna på 4x800 meter under åren fört med sig.

I 4 000-metersstafetterna känns HKV från Helsingfors grymt bra bland både herrarna och damerna. Lahden Ahkera likaså. Och JKU. Av SFI-föreningarna har åtminstone GIF från Karleby ett löpstarkt herrlag och Esbo IF en vass damkvartett.

Stafett på 4 000 meter? Om tio år pratar vi kanske om den liksom vi halvt överraskande nu gör om skidåkningens sprintstafett. Som om vi alltid hade haft den.

Programmet är inte längre tillgängligt

Finaleftermiddagen kommer att börja med häckstafetter för de yngsta, det vill säga 15-åringarna. Akilles har äntligen en ny bred häckgeneration på gång bland pojkarna och de kan redan nu få till det.

IF Drotts häckkanoner i de äldre juniorklasserna har sina häckstafetter på söndag, men någonting riktigt spännande kan komma att ske redan på lördagens 4x100 meter.

Det allra starkaste positiva "trycket", om man ser till SFI-helheten, kommer nog överlag att kunna ses i Helsingfors IFK:s flicklag i de olika unga åldersklasserna. Pyrintö i Tammerfors har någonting liknande på gång. Och där handlar det i större utsträckning om både pojkar och flickor.

Hoppas pojkarna kan ta till sig av det här goda trycket. Det är oerhört värdefullt, detta tryck. För att förstå det är det säkert bra att ta sig till Kotka för stafett-FM, som är en underbar idrottstävling. Också om, och när, det regnar vågrätt.

Sändningen från stafett-FM i Kotka börjar klockan 18.00. Leif Lampenius refererar på svenska.

Diskussion om artikeln