Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Migranterna på Lesbos uppmanas flytta till nytt tältläger - men varken de eller öns invånare vill ha något nytt Moria

Från 2020
Uppdaterad 12.09.2020 14:02.
Flyktingar och migranter från det nedbrunna Moria-lägret demonstrerade på fredagen mot planerna på ett nytt läger. Nej till tält, Lesbos och Grekland, står det på ett av plakaten.
Bildtext Flyktingar och migranter från det nedbrunna Moria-lägret demonstrerade på fredagen mot planerna på ett nytt läger. Nej till tält, Lesbos och Grekland, står det på ett av plakaten.
Bild: AFP / Lehtikuva

På lördagen öppnas ett nytt tältläger i närheten av det nedbrunna Moria-lägret på ön Lesbos. Det ska ha plats för ungefär 3 000 personer och tusentals migranter som nu sovit under bar himmel uppmanas att flytta dit.

Soldater har flugits in med helikoptrar för att bygga upp det nya tältlägret. Vägtransporter har försvårats av lokala invånare som spärrat av vägar i protest mot lägerplanerna.

Den lokala borgmästaren Stratis Kytelis motsätter sig också det nya, "tillfälliga" lägret.

- Ösamhället klarar inte av det här längre, sade han senast igår till en grekisk tv-kanal.

Enligt honom måste situationen på Lesbos brytas bland annat av hälso- och säkerhetsskäl och för den sociala sammanhållningens skull.

Grekiska soldater bygger upp ett nytt tältläger på Lesbos.
Bildtext Samtidigt som Kytelis motsatte sig lägerplanerna så var grekiska soldater fullt upptagna av att bygga upp det nya lägret.

Enligt hjälporganisationer har åtminstone 11 000 människor övernattat på sluttningarna kring Moria eller ute på vägarna i fyra nätter nu sen flyktinglägret brann ner. Det råder brist på både vatten och mat.

Den här bilden togs tidigt på lördag morgon på en väg nära Mytelene.
Bildtext Den här bilden togs tidigt på lördag morgon på en väg nära Mytelene.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch ökar spänningarna mellan invånarna, de asylsökande och polisen.

Myndigheterna, med Greklands migrationsminister Notis Mitarachi i spetsen, uppmanar alltså migranterna och flyktingarna att börja flytta in i det nya lägret redan idag, lördag.

Bara ungefär 400 ensamkommande minderåriga migranter från Moria har förts till det grekiska fastlandet. Dem har tio EU-länder gått med på att ta emot.

De övriga migranterna och flyktingarna får inte lämna ön.

"Människor kommer att bränna ner det igen"

Det överbefolkade Moria-lägret betraktades som en skamfläck för EU och som en symbol för unionens misslyckade migrationspolitik.

Grekiska myndigheter misstänker att det var migranter i lägret som tände eld på det i protest mot nya karantänsregler och order om isolation och nedstängning, som kom efter att 35 lägerinvånare testat positivt för covid-19.

Just nu vet inte myndigheterna ens var de 35 coronasmittade migranterna finns. Migranterna ska testas innan de tas in i det nya lägret.

Också på lördagen tändes nya eldar då migranter protesterade mot att tvingas in i det nya lägret. De vill lämna Lesbos.

Migranter tittar på eldar som tänts i samband med lördagens protester.
Bildtext Migranter tittar på eldar som tänts i samband med lördagens protester.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Moria brann upp och i stället för att ta det här på allvar så vill de göra om samma misstag. Varför bygga upp ett nytt litet läger? Människor kommer att bränna ner det igen, sade 18-årige Omar från Burkina Faso till nyhetsbyrån AFP.

AFP rapporterade att polisen avfyrade tårgasgranater mot protesterande migranter på Lesbos igen på lördagen.

Källor: AFP, AP, Reuters

Diskussion om artikeln