Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Snabbare och tätare flygresor med elflyg - men till en början bara för de rika

Från 2020
Uppdaterad 13.09.2020 16:02.
Ruotsalainen Heart Aerospacen suunnittelema sähkölentokone, p valmistaa sähkölentokoneita, jonka toivotaan aloittavan matkustajalennot vuoteen 2025 mennessä
Bildtext En månatlig avgift på 2000 euro för affärsresenärer kunde ge en säker bas för inkomsterna och därmed säkra också de turer då det bara är 1-2 passagerare i planet.
Bild: Heart Aerospace AB

Elflygen kommer att kunna ta bara få passagerare per tur, men i stället flyga många gånger per dag. Det är några av fördelarna med elflyget, säger Janne Vasama, som är ordförande för Helsingfors elflygplansförening.

Vasama var en av talarna på Wasa future festival under sessionen som handlade om elflygets möjligheter.

- Elflyg är det mest ekologiska sättet att förflytta sig, och slår också tåget. Eftersom man kan ta fågelvägen blir resan 20-50 procent kortare, säger Vasama.

Enligt Vasama blir elflyget dessutom billigare för både passagerare och samhälle i längden. Det behöver bara en tiondel av den bensin och det underhåll som vanliga flygplan behöver.

- Elflyget klarar inte allt som tågen gör i dag. Men det klarar av att snabbt förflytta människor. Vi kan nå en hastighet på 300-400 km per timme.

Vasama säger att flygplatserna inte behöver göra några stora förändringar för att kunna ta emot elflygplan. Att planen tar 9-19 passagerare innebär att det kommer att vara ett mycket smidigt resesätt.

- Det kan räcka med att vara på flygplatsen 15 minuter före avgång. Och flygen kan göra täta turer på samma rutt. Då behöver man inte längre vänta och resa en hel dag för ett par timmars möte.

Flyg så mycket du vill för 2 000 euro i månaden

För att trygga trafiken också de gånger det bara är 1-2 passagerare ombord tänker sig Vasama i framtiden en månatlig avgift för en del flygresenärer.

Till exempel kunde affärsresande betala 2 000 euro varje månad och få flyga hur många gånger som helst.

- Vissa månader vinner de på en fast avgift, andra förlorar de. Men det innebär att rutten finns kvar även om det ibland är riktigt få passagerare.

Elflyget är enligt Vasama också en möjlighet för ambulansflyg och turism i skärgården i och med att elflygen kan lyfta för korta sträckor i taget.

Folk såg också snett på mobiltelefonen först

För att elflyget ska accepteras av allmänheten behöver man enligt Vasama tänka på några saker.

Flygningarna bör för det första vara trygga. Dessutom ska elflyget vara bekvämt att använda - det ska vara lika enkelt som att ringa efter en taxi.

I framtiden kan hundratals elflyg var uppe i luften samtidigt och då måste ljudet minimeras.

- Trots låga decibeltal kan ljudet vara störande, säger Vasama.

Vasama jämför inställningen till elflyg med hur folk reagerade på de första mobiltelefonerna.

- Telefonerna användes av några affärsmän medan andra tyckte det var dumt och dyrt.

Priset på en flygresa, liksom för de första mobilerna, kan bli mycket högt och enbart för de rika, enligt Vasama.

- Jag har sagt att det i längden kommer att vara billigt att flyga elflyg men det kommer det inte att vara i början. I början är elflygen bara för de riktigt rika.

Kvarken och Norden bör agera nu

På Wasa future festival hördes inga kritiska frågor från publiken då det gäller elflyget. Men enligt direktör Mathias Lindström på Kvarkenrådet har deras och andras projekt för elflyg skapat debatt.

- Diskussioner om framtiden och vad den innebär skapar debatt, precis som de ska. Men det finns tre stora utmaningar inom flygindustrin, som elflyget kan svara på: Det är lönsamhet, miljöpåverkan och tillgänglighet.

Lindström tror också att då kostnaderna för underhåll och bränsle blir lägre för elflygen kan de flyga mindre livliga rutter.

- Det är intressant för oss för vi har få invånare och långa avstånd.

Kvarkenrådets projekt kring elflyg fokuserar inte på teknologi utan regionala effekter av ett sådant flyg, påpekar Lindström.

- När vi började var alla inte övertygade om att det var en god idé men mycket har hänt sen dess.

Enligt Lindström har man nu många partners från olika delar av världen som vill följa projektet. Han hoppas att Norden och Kvarkenregionen tar steg redan nu för att vara beredda då elflyget kommer.

- Vi ska redan nu tänka konkret och förena våra krafter.

Diskussion om artikeln