Konstnärer öppnar igen sina ateljéer för besökare under Konstrundan: "Evenemanget gör konsten mer familjär för en bredare publik"
Under den här helgen (12-13 september) kan man besöka konstnärers ateljéer runt om i Finland, då Konstrundan ordnas. Konstnärer i Åbo ser framemot att diskutera sin konst med besökare.
En av de konstnärer som öppnar dörren till sin ateljé i Åbo är Nayab Ikram. Hon beskriver Konstrundan som en folkfest, som hon besökte redan som yngre på Åland. De här besöken gav också inspiration.
– Det viktigaste för mig är att prata med besökarna och berätta om vad jag håller på med. För min del är det i själva dialogen som konsten händer, säger Ikram.
I år deltar närmare 300 konstnärer i Konstrundan, som har ordnats sedan 2008. Det är Åbolands hantverk rf som står bakom evenemanget.
"En möjlighet att nå konstpubliken på ett nytt sätt"
Konstnären Kristina Isaksson har deltagit i Konstrundan redan flera gånger. Isaksson estimerar att hon varit med i Konstrundan så gott som varje år.
– Jag upplever att det här är en möjlighet att nå konstpubliken på ett annat sätt. Här kan man möta vem som helst, jag vet inte vem som dyker upp. Det är jättespännande, säger Isaksson.
Enligt Nayab Ikram sänker Konstrundan tröskeln för vem som får ta del av konsten.
– Det är inte som den traditionella vita kuben, som kan vara lite skrämmande. Det här gör konsten mer familjär där man ser en bredare målgrupp och där man kan berätta och få folk att ta in konsten. Men diskussionerna är allt mellan himmel och jord – det kan vara väldigt filosofiskt eller väldigt berättande, säger Ikram.
"Dialogen med publiken viktig för att utvecklas som konstnär"
Både Kristina Isaksson och Nayab Ikram konstaterar att konstnärsyrket är ganska ensamt. Därför är den dialog som uppstår med publiken så värdefull, speciellt nu då vi lever i en coronapandemi och är isolerade på ett nytt sätt.
– Då man sätter ut sin konst så är det just dialogen och mötet med människor, som är extremt viktig för att utvecklas som konstnär. Jag anser att min konst är en en kommentar på samhälleliga frågor och om jag märker att det finns något som inte helt har uppfattats i de ämnen jag jobbar med, så måste jag utveckla det, säger Ikram.
Enligt Kristina Isaksson är besökarna intresserade av olika saker.
En del är kanske mer intresserade av att titta in i själva byggnaden Logomo, där Isaksson har sin ateljé, medan andra kan vara amatörmålare som ställer frågor om Isakssons teknik. Hon gillar också att svara på frågor om hennes målningar.
– Jag tycker att det är intressant då jag är tvungen att förklara mina målningar för besökarna. Då förstår jag också det själv, då man inte bara tänker på dem i sitt huvud utan man måste klä det i ord.