Höstens abiturienter kan tvingas skriva studenten först i vår på grund av coronakrisen
Höstens studentskrivningar kan vara i vågskålen för abiturienter som blivit exponerade för coronaviruset. Enligt Studentexamensnämnden kan coronautsatta abiturienter inte delta i skrivningarna tillsammans med andra.
Skrivningarna ordnas mellan den 14 och den 30 september.
Knepiga specialarrangemang
Generalsekreterare Tiina Tähkä säger att det är totalt förbjudet för coronasmittade att delta - för personer som utsatts för smitta kan specialarrangemang vidtas.
- Gymnasierna måste åtminstone kunna erbjuda särskilda utrymmen för exponerade abiturienter. De som övervakar skrivningarna får inte heller komma i närkontakt med dem, så det kan bli svårt att ordna.
I praktiken kommer en stor del av de abiturienter som utsatts för coronavirus att skriva studenten på våren och inte nu i höst, beklagar Tähkä.
Gymnasistförbundet oroat för jämlikheten
På Finlands Gymnasistförbund är man oroad för gymnasisternas jämlikhet nu under coronakrisen.
- Gymnasierna bör kunna ordna med specialarrangemang så att alla abiturienter kan delta i studentexamen som planerat i höst, säger Emmi Söderholm, Gymnasistförbundets viceordförande.
Skillnader mellan skolornas möjligheter att ordna studentskrivningar för alla - också coronaexponerade - försätter abiturienterna i en ojämlik situation, säger Söderholm.
- De regionala skillnaderna i skolornas möjligheter att ordna fungerande distansundervisning är också en utmaning för jämlikheten mellan eleverna.
Kommunförbundet uppskattar att hälften av de abiturienter som ska skriva i höst får undervisning på distans just nu.
Vårens missar ska inte upprepas
Studentexamensnämnden har utifrån vårens erfarenheter fördelat skrivningarna på flera dagar, för att säkerhetsavstånd ska kunna hållas.
- I våras ledde tidigareläggningen av skrivningarna i realämnena till stress. Många abiturienter tvingades också skriva flera prov i rad, utan pauser. Det vill vi undvika nu, säger Tiina Tähkä.
Realämnena fördelas på fyra dagar och de långa språken på två, säger Tähkä, som hoppas att det här ökar flexibiliteten i studentskrivningarna.
Källa: STT
Diskussion om artikeln