Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Höstens abiturienter kan tvingas skriva studenten först i vår på grund av coronakrisen

Från 2020
Uppdaterad 12.09.2020 16:06.
Närbild på en hand på en kvinna som skriver. Ett häfte och en kaffekopp i bakgrunden.
Bildtext Coronaviruset kan ställa till det för höstens studentskrivningar
Bild: Unsplash

Höstens studentskrivningar kan vara i vågskålen för abiturienter som blivit exponerade för coronaviruset. Enligt Studentexamensnämnden kan coronautsatta abiturienter inte delta i skrivningarna tillsammans med andra.

Skrivningarna ordnas mellan den 14 och den 30 september.

Knepiga specialarrangemang

Generalsekreterare Tiina Tähkä säger att det är totalt förbjudet för coronasmittade att delta - för personer som utsatts för smitta kan specialarrangemang vidtas.

- Gymnasierna måste åtminstone kunna erbjuda särskilda utrymmen för exponerade abiturienter. De som övervakar skrivningarna får inte heller komma i närkontakt med dem, så det kan bli svårt att ordna.

I praktiken kommer en stor del av de abiturienter som utsatts för coronavirus att skriva studenten på våren och inte nu i höst, beklagar Tähkä.

Gymnasistförbundet oroat för jämlikheten

På Finlands Gymnasistförbund är man oroad för gymnasisternas jämlikhet nu under coronakrisen.

- Gymnasierna bör kunna ordna med specialarrangemang så att alla abiturienter kan delta i studentexamen som planerat i höst, säger Emmi Söderholm, Gymnasistförbundets viceordförande.

Skillnader mellan skolornas möjligheter att ordna studentskrivningar för alla - också coronaexponerade - försätter abiturienterna i en ojämlik situation, säger Söderholm.

- De regionala skillnaderna i skolornas möjligheter att ordna fungerande distansundervisning är också en utmaning för jämlikheten mellan eleverna.

Kommunförbundet uppskattar att hälften av de abiturienter som ska skriva i höst får undervisning på distans just nu.

Vårens missar ska inte upprepas

Studentexamensnämnden har utifrån vårens erfarenheter fördelat skrivningarna på flera dagar, för att säkerhetsavstånd ska kunna hållas.

- I våras ledde tidigareläggningen av skrivningarna i realämnena till stress. Många abiturienter tvingades också skriva flera prov i rad, utan pauser. Det vill vi undvika nu, säger Tiina Tähkä.

Realämnena fördelas på fyra dagar och de långa språken på två, säger Tähkä, som hoppas att det här ökar flexibiliteten i studentskrivningarna.

Källa: STT