Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mordförsöket på Pekka Kataja har fått folk att kräva att extremistiska rörelser förbjuds – inrikesminister Ohisalo säger att man letar efter bevis

Från 2020
Uppdaterad 12.09.2020 23:30.
Minister Maria Ohisalo (Gröna) i närbild.
Bildtext Inrikesminister Maria Ohisalo tycker själv att man borde ta till alla medel för att förbjuda extremistiska rörelser.
Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Diskussionen om att förbjuda extremistiska organisationer blossade upp igen efter mordförsöket på Sannfinländarnas valchef Pekka Kataja. Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger till Yle Uutiset att myndigheterna utreder om det finns bevis som kunde motivera ett förbud.

Enligt inrikesminister Ohisalo kan bara åklagaren och Polisstyrelsen ta initiativ till att förbjuda en extremistisk organisation.

– Jag är själv av åsikten att alla metoder borde användas. I ett välfärdssamhälle är det inte okej att människor måste vara rädda för politiskt våld och extremistisk aktivitet överlag.

Jag är själv av åsikten att alla metoder borde användas

Maria Ohisalo, inrikesminister (Gröna)

Ohisalo säger att Polisstyrelsen eller åklagaren kan försöka få tingsrätten att förbjuda en organisation.

– Det ligger inte på politikernas bord. Men jag kan, å hela regeringens vägnar, konstatera att vi vill ha slut på allt våld.

Diskussionen om möjligheterna att förbjuda extremistiska rörelser blossade upp efter det misstänkta mordförsöket på sannfinländaren Pekka Kataja, som är valchef i mellersta Finland.

Sannfinländaren Pekka Kataja står på ett torg och pratar. Han håller ena armen uppe, den är täckt i gips.
Bildtext Det misstänkta mordförsöket på Pekka Kataja skedde i juli.
Bild: Lehtikuva

Centralkriminalpolisen meddelade i fredags att två personer har häktats på sannolika skäl misstänkta för mordförsöket på Kataja. En av dem uppges ha kopplingar till en högerextrem organisation.

Enligt Yle Uutisets uppgifter har den misstänkta som är född 1976 hört till ledningen i den högerextrema rörelsen Soldiers of Odin. Han lär också ha kontakter med den nu upplösta nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

År 2018 satte Åbo hovrätt stopp för Nordiska motståndsrörelsens verksamhet. Förbudet motiverades bland annat med att organisationens verksamhet var kopplat till rasdiskriminering och hatretorik.

På lördagen skrev bland annat Centerns riksdagsledamöter Joonas Könttä och Mikko Kärnä samt SDP:s vice ordförande Matias Mäkynen på Twitter att de kräver att Soldiers of Odin läggs ner.

Förbjuder man en rörelse förflyttas aktiviteten någon annanstans

Ohisalo berättar att Inrikesministeriet följer med extremiströrelser och deras verksamhet på så sätt att man försöker få folk att lösgöra sig från dem genom olika exit-program. Ohisalo betonar att när man förbjuder ett namn och en organisation så kan aktiviteten ändå fortsätta någon annanstans under ett annat namn.

– Inom regeringen har vi godkänt ett program mot extremism och på ett allmänt plan har vi förbundit oss till att förhindra den här typen av verksamhet.

Ohisalo anser att det misstänkta mordförsöket på Kataja är en mycket allvarlig sak. Hon vill ändå inte ta närmare ställning till fallet eftersom rättegångsförhandlingarna ännu pågår.

– Som politiker vill jag säga att allt våld är fullständigt förkastligt och förstås är det mycket allvarligt om det är fråga om politiskt våld. Jag hoppas att vi i Finland gör allt för att sådant inte sprids, säger Ohisalo.

Extremismforskare: Våldet påminner om 30-talets Fosterländska folkrörelse

Tommi Kotonen är extremismforskare vid Jyväskylä universitet och har också studerat organisationen Soldiers of Odin.

Enligt honom uppstår det ibland bråk och klubbslagsmål inom organisationen men att rått våld riktas mot någon utanför gruppen är ovanligt.

– Om vi talar om mordförsök så är det exceptionellt till och med historiskt sett i Finland. Vi måste gå tillbaka till 30-talet och Fosterländska folkrörelsens tid för att hitta den här typen av fall där man går hem till någon och använder sig av rått våld.

Om vi talar om mordförsök så är det exceptionellt till och med historiskt sett i Finland

Tommi Kotonen, forskar i extremism i Finland

Enligt Kotonen är ett förbud inte en perfekt lösning för att få bukt med problemet, men det kan ändå försvaga organisationen och göra det svårare att hålla i gång verksamheten, till exempel rent ekonomiskt.

– När Nordiska motståndsrörelsen upphävdes förlorade den samtidigt sitt varumärke som hade byggts upp under tio år. Men i vanliga fall söker sig medlemmarna då till andra liknande organisationer.

Enligt Kontonens uppgifter hade den 1976-födda man som häktats misstänkt för mordförsöket på Kataja lämnat Soldiers of Odins verksamhet och fokuserade på att upprätthålla en egen förening. Därför kan det enligt Kontonen vara svårt att hitta en direkt länk till organisationen.

Soldiers of Odin skapades 2015 i samband med att en stor mängd migranter anlände till Europa och Finland.

Den här artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Äärioikeistotutkija pitää murhayritystä poikkeuksellisena – sisäministeri Ohisalon mukaan näyttöä äärijärjestöjen kieltämiselle etsitään skriven av Kristiina Tolkki och Jaana Hevonoja.

Översättningen har gjorts av Eva Brunell.

Diskussion om artikeln