Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Målvakten Anton Khudobin hjälte i Dallas – Vegas tränare vet att laget måste få bättre utdelning: "Det finns inga mirakelpiller"

Från 2020
Uppdaterad 13.09.2020 06:55.
Dallas målvakt Anton Khudobin blev stor hjälte mot Vegas.
Bildtext Dallas målvakt Anton Khudobin blev stor hjälte mot Vegas.
Bild: Bruce Bennett / AFP / Lehtikuva

I NHL-slutspelet har Dallas skaffat sig tre matchbollar mot Vegas. I natt skrevs lagets segersiffror 2–1 och Dallas leder därmed med 3–1 i matcher. Anton Khudobin räddade 32 av 33 skott och Dallas är nu nära sin första finalserie på 20 år.

I de första matcherna i serien mellan Vegas Golden Knights och Dallas Stars hade Vegas producerat en hel del målchanser utan att få särskilt bra utdelning, medan Dallas effektivt förvaltat sina betydligt färre chanser. Det bekanta konceptet fortsatte i den fjärde matchen.

Det var ändå Vegas som fick utdelning först. Matchen hade nästan kommit halvvägs då Vegas powerplay höll på att ta slut. Paul Stastny tog hand om tekningen och Nate Schmidt stod för en precis framspelning till backkollegan Alec Martinez som krutade in 1–0-pucken.

Det var en välförtjänt ledning. I mitten av andra perioden ledde Vegas skottstatistiken med 22–6 och målchansstatistiken med 9–2.

Ett par minuter senare gav Dallas forecheck resultat. Andrew Cogliano distraherade Schmidt som sjabblade med pucken framför egen bur. Pucken gick till Joe Pavelski som lite turligt kvitterade.

I slutet av den andra perioden spelade Dallas powerplay. Lagkaptenen Jamie Benn tog vara på en retur som han rakade upp i nättaket. 2–1 till Dallas med en minut till den andra periodpausen.

Vegas jakt på kvittering gav inte resultat

Då sex minuter återstod av matchen fick Vegas en strålande kvitteringschans då laget fick spela i powerplay med fem mot tre i en minut och tio sekunder. Vegasstjärnorna lyckades ändå inte vaska fram några jättechanser.

Med två minuter kvar skapade skridskostarka Dallasbacken Miro Heiskanen på egen hand ett friläge. Han distraherades av Vegasbacken Shea Theodore och avslutet blev svagt.

Därefter tog Vegas i jakten på en kvittering ut målvakten Robin Lehner men fick inte utdelning. Dallas vann matchen med 2–1.

Den 34-årige Dallasmålvakten Anton Khudobin, som före årets slutspel aldrig startat en slutspelsmatch, fortsätter att imponera och var så gott som prickfri. Ryssen räddade 32 av 33 skott.

– Defensivt har vi varit riktigt bra. Vi skapade chanser och hade 2–3 skott i stolpen. Vi behöver bara få utdelning. Vi försöker få till det, sa Vegastränaren Peter De Boer efter matchen.

– Vi är i precis samma situation som mot Vancouver med en målvakt som spelar bra. Det gäller att vara ihärdig. Det finns inga mirakelpiller. Den här serien är långt ifrån över.

Dallas leder nu med 3–1 i matcher. Fyra segrar krävs för final och förhandsfavoriten Vegas är piskad att vinna tre raka matcher för att ta sig vidare. Vegas spelade i final för två år sedan, medan Dallas har väntat på finalspel i 20 år.

Roope Hintz skadad

Trots att Esa Lindell var på isen under de två sista minuterna, då Dallas försvarade sin ledning, blev det för honom blygsamma 22 minuter i speltid. Heiskanen var istidsetta i Dallas med sin notering 24.15, medan Theodore i Vegasförsvaret spelade en minut mer och korades till matchens istidskung.

Roope Hintz, som inledde matchen som center i tredjekedjan med Joel Kiviranta och Corey Perry, skadades i den första perioden.

Det spekulerades i att det kunde handla om en hjärnskakning efter att Hintz oturligt åkt ihop med kedjekamraten Perry.

I Vegas blockerade anfallsstjärnan Mark Stone ett skott. Han kunde återvända, men krigade sig igenom den tredje perioden trots att han hade ont. Vegas chefstränare DeBoer fick efter matchen frågor om Stone, men bjöd inte på någon noggrannare uppdatering.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Resultat:

Dallas–Vegas 2–1
DAL: Esa Lindell 0+0, +/- 0, 21.59
DAL: Miro Heiskanen 0+0, +1, 24.15
DAL: Roope Hintz 0+0, +/- 0, 4.28
DAL: Joel Kiviranta 0+0, +/- 0, 13.18

Dallas leder med 3–1 i matcher.