Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Två poliser beskjutna i Los Angeles - Trump talar om "djur som måste straffas hårt"

Från 2020
Uppdaterad 13.09.2020 23:58.
Donald Trump höll ett valmöte i Nevada på lördag kväll. Efter valmötet kommenterade han polisskjutningen i Compton på Twitter.
Bildtext Donald Trump höll ett valmöte i Nevada på lördag kväll. Efter valmötet kommenterade han polisskjutningen i Compton på Twitter.
Bild: AFP / Lehtikuva

Två poliser i Los Angeles vårdas för livshotande skador efter att de skjutits i sin polisbil sent på lördag kväll. Under fortsatta demonstrationer mot polisbrutalitet, väcker incidenten uppmärksamhet.

Den 31-åriga kvinnliga polisen och hennes 24-årige manliga kollega satt i polisbilen utanför en järnvägsstation i Los Angeles-förorten Compton vid sjutiden på lördag kväll, lokal tid, när de blev beskjutna.

En övervakningsfilm från platsen visar någon som går fram till bilen och avlossar skott in i bilen och springer sedan bort. Det ser ut som om det var en oprovocerad handling.

Enligt Los Angeles-polisen såg det ut som om gärningsmannen bara skulle passera polisbilen, då han plötsligt vände sig om, gick mot bilen och avlossade flera skott direkt in mot passagerarsidan av förarsätet. Polisen kallar det hela för ett "fegt bakhåll".

USA:s president Donald Trump lade också ut en länk till övervakningsfilmen som offentliggjorts av polisen. I en kommentar till länken skriver Trump "Djur som måste straffas hårt".

"Död åt poliserna"

Incidenten väcker extra stor uppmärksamhet på grund av de demonstrationer mot polisvåld och rasism som pågått runt om i USA ända sen George Floyd dog i samband med ett polisingripande i Minneapolis i slutet av maj.

Polisvåldet, Black Lives Matter-rörelsen och demonstrationerna ligger också i fokus under de pågående valkampanjerna inför presidentvalet i november och problematiken ser ut att polarisera de amerikanska väljarna.

Nyhetsbyrån AP och Fox News rapporterar att en liten grupp demonstranter samlades utanför det sjukhus där de svårt skadade poliserna vårdades och ropade "vi hoppas de dör" och "död åt poliserna".

Den här bilden togs utanför polishögkvarteret i Compton den 28 juni, under en protest mot Guardados död.
Bildtext Den här bilden togs utanför polisstationern i Compton den 28 juni, under en protest mot Guardados död.

Majoriteten av invånarna i Compton har latinamerikanska rötter. Också i Compton har det förekommit demonstrationer mot polisvåld. Speciellt i slutet av juni efter att 18-åringen Andrés Guardado dödats av polisen där.


Lyssna på serien USA och Trump - mot valet 2020
I den senaste delen handlar det om vad som är typiskt för Trumps politik

Donald Trump - mannen och fenomenet i sex punkter

20:42
Case Breonna Taylor - vad hände natten då hon sköts ihjäl av polis? - Spela upp på Arenan

Källor: Reuters, AP, Los Angeles Times, Fox News

Diskussion om artikeln