Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL: Fritt fram för resor från Sverige från och med lördagen - trots små kast i smittosiffrorna

Från 2020
Uppdaterad 13.09.2020 14:47.
Mika Salminen, hälsosäkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd THL.
Bildtext Mika Salminen är hälsosäkerhetsdirektör vid THL.
Bild: Lehtikuva

Europeiska smittskyddsmyndigheten rapporterar varje dag om coronaincidensen i EU, och så sent som i går översteg plötsligt Sveriges coronasiffror den gräns som Finland satt för inresa i landet. Det är trenderna som är avgörande, inte små kast, säger Mika Salminen, hälsosäkerhetsdirektör på THL.

Det svenska incidenstalet - det vill säga hur många smittade som finns per 100 000 invånare - låg på lördagen på 25,7. Finlands gränsvärde ligger på jämnt 25,0.

Vid Institutet för hälsa och välfärd säger direktör Mika Salminen till Yle att lördagens svenska incidenstal inte omedelbart skulle ha tvingat Finland att ändra sitt beslut om att lätta på restriktionerna för inresa från Sverige.

- Svenskar kan utan karantänspåbud och andra begränsningar komma till Finland från och med nästa lördag.

Enligt Salminen ser THL över infektionsläget i Sverige och andra länder på nytt nästa torsdag.

- Eventuella nya begränsningar träder i kraft först en vecka efter det att beslutet har fattats. Därför omfattas inte nästa lördag ännu av några nya beslut hur de svenska siffrorna än ser ut.

"Små kast är inte avgörande"

Enligt EU:s smittskyddsmyndighets ECDC:s gårdagsrapport har man i Sverige de senaste 14 dagarna påträffat 25,7 nya fall av coronasmitta per 100 000 invånare. Dagen innan låg Sverige under 25,0 fall och i dag, på söndagen, på 24,0.

Enligt regeringens riktlinjer från i fredags kan personer komma till Finland utan påbud om karantän från länder med färre än 25 smittofall per 100 000 invånare.

Tidigare var gränsen 8 fall per 100 000. Finland ligger självt nu på drygt 8 fall.

Salminen påpekar att myndigheternas gränsvärde på 25,0 givetvis är absolut, men eftersom incidensen granskas varje dag under två veckors tid kan små kast förekomma.

- Små kast spelar ingen roll för risknivån på det hela taget. Det är trenderna som är betydelsefulla och Sverige ser ut att gå åt rätt håll. Om läget förändras, förändras också beslutet att öppna gränserna.

Spanien i topp

Spanien toppar den europeiska statistiken på antalet coronasmittade. Det spanska incidenstalet ligger på 270, följt av Frankrike med 151. Höga siffror rapporteras också från Tjeckien, Rumänien, Kroatien, Österrike och Nederländerna.

Du kan själv följa med coronasituationen på ECDC:s webbplats.

Diskussion om artikeln