Turkiet avslutar omstridd gasletningsoperation i grekiska vatten – Grekland hoppas att diplomatin får en chans
Det turkiska gasprospekteringsfartyget Oruc Reis, som letat efter gas i de strategiskt viktiga vattnen mellan Grekland och Cypern, rapporteras ha lämnat området. Spänningen mellan Turkiet och Grekland har trappats upp under de drygt fyra veckor som fartyget befann sig i östra Medelhavet.
Både EU och Grekland har uppmanat Turkiet att dra sig bort från området, som antas vara rikt på gasfyndigheter.
Enligt webbsidan marinetraffic.com, befann sig Oruc Reis utanför Antalya i Turkiet på söndag eftermiddag. Tidigare i dag rapporterade den turkiska regeringstrogna tidningen Yeni Safak att fartyget hade återvänt till sin hemhamn i Turkiet.
Spänt läge sedan mitten av augusti
Fartyget sändes till vattnen kring den grekiska ön Kastellorizo den 10 augusti, eskorterad av turkiska fregatter. Gasletningsoperationen förlängdes i tre omgångar, trots kraftiga protester från både Greklands och EU:s håll.
Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis har redan hunnit välkomna det turkiska fartygets avfärd, trots att avfärden inte ännu har bekräftats från regeringshåll i Turkiet.
- Det är ett positivt steg framåt i den diplomatiska processen, säger Mitsotakis.
Också tidningen Yeni Safak antydde i sin rapportering att beslutet att inte förlänga operationen i östra Medelhavet var "ett steg mot att ge diplomatin en chans".
Gräl om naturfyndigheter
Turkiet och Grekland, som bägge är medlemmar i militäralliansen Nato, har suttit fast i ett gräl om naturfyndigheterna i regionen.
Konflikten gäller vem det är som har rätt till de tillgångar som finns i området. Turkiet letar efter olja och naturgas i ett havsområde som Grekland betraktar som sitt.
Grekland hävdar att delar av det omstridda området är beläget på dess kontinentalplatta och att turkiska fartyg måste dra sig tillbaka. Turkiet anser sig ha rätt att utföra undersökningar i regionen.
Hemliga överläggningar?
Tidigare i månaden uppgav Nato att militärdelegationer från bägge länder enats om överhandlingar för att undvika "kollisioner" mellan turkiska och grekiska flottenheter i vattnen kring Kastellorizo.
Aten har tillbakavisat uppgifter om hemliga förhandlingar, men på turkiskt håll säger man att militärdelegationer från bägge länder har mötts för överläggningar i Natohögkvarteret i Bryssel.
Aten har vägrat förhandla med Ankara så länge Turkiet uppför sig – som det sagts – hotfullt gentemot Grekland. Operationen i vattnen mellan Cypern och Grekland uppfattades i Aten som ett direkt hot från Turkiets sida.
EU diskuterade sanktioner mot Turkiet
Så sent som förra veckan diskuterade ledare för sju EU-länder under ett möte på Korsika sanktioner mot Turkiet på grund av den uppkomna situationen. Sanktionerna skulle komma upp på EU:s toppmöte i slutet av september.
Frankrike har för sin del sänt fartyg till området för att bistå den grekiska marinen i konflikten, vilket har väckt den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans ilska mot kollegan i Frankrike, Emmanuel Macron.
Konflikten har enligt bedömare ytterligare fjärmat Turkiet från Europeiska unionen. I bakgrunden finns också landets engagemang i Syrien och de hårda tagen mot president Erdogans motståndare på hemmaplan.