Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel inför en tre veckors nedstängning – förbjudet att gå längre än 500 meter från sitt hus

Från 2020
En israelisk man gapar medans någon gör ett coronatest på honom från en kioskliknande testpunkt.
Bildtext Coronaläget i Israel har försämrats de senaste veckorna.

Israels regering har godkänt att landet stängs ner i tre veckors tid för att bekämpa spridningen av coronaviruset. Landets coronasiffror steg till över 4 000 per dag den senaste veckan.

Från och med fredag får israelerna inte gå längre än 500 meter från sina hus. Flygplatsen Ben Gurion i Tel Aviv kommer ändå fortsättningsvis vara öppen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till en nationell tv-kanal.

Högst tio personer får samlas tillsammans inomhus och högst 20 personer utomhus.

I ett televiserat tal sa landets premiärminister Benjamin Netanyahu att nedstängningen ska vara i tre veckor, med möjlighet till förlängning. Han lovade samtidigt att ett ekonomiskt stödpaket kommer att presenteras den kommande veckan.

Eskalerande coronasiffror

Netanyahu har kritiserats för hur han har hanterat coronaepidemin i landet, som har eskalerat på sistone.

Under de senaste veckorna har Israel, med ett invånarantal på cirka 9 miljoner, bekräftat tusentals nya fall per dag. Den senaste veckan steg antalet för första gången till över 4 000.

Det här är andra gången Israel går in för en nedstängning, den förra varade från slutet av mars till början av maj.

Minister avgick på grund av beslutet

Beslutet om en ny nedstängning fick ministern Yaakov Litzman från det ultraortodoxa Torahpartiet att avgå i protest. Orsaken är att nedstängningen sammanfaller med firandet av de judiska högtiderna Rosh Hashanah och Yom Kippur.

Enligt Israels hälsominister kommer särskilda regler för bön och samlingar under högtiderna att meddelas vid ett senare tillfälle. Premiärminister Netanyahu beklagar situationen.

– Jag vet att vi alla måste betala ett högt pris för de här åtgärderna. Helgerna blir inte som vi är vana vid. Vi kommer definitivt inte att kunna fira tillsammans med alla våra släktingar, sa han.

Källor: Reuters, AFP, BBC, Haaretz

Diskussion om artikeln