Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Microsoft får inte köpa Tiktok - videoappens kinesiska ägare riktar blickarna mot Oracle

Från 2020
Uppdaterad 14.09.2020 09:05.
Videoappen Tiktoks logo fotograferad utanför företagets kontor i Los Angeles.
Bildtext Videoappen Tiktoks logo fotograferad utanför företagets kontor i Los Angeles.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den populära videoappen Tiktoks kinesiska ägare Bytedance tänker inte sälja sin verksamhet i USA till it-jätten Microsoft. I stället planerar Bytedance någon form av partnerskap med mjukvaruföretaget Oracle. Frågan är om det duger för president Donald Trump.

"Vi är övertygade om att vårt förslag skulle ha varit bra för Tiktoks användare, samtidigt som vi skulle skydda nationella säkerhetsintressen" skriver Microsoft i ett uttalande där man konstaterar att Microsoft fått nobben av Bytedance.

I början av augusti undertecknade USA:s president Donald Trump en exekutiv order om att förbjuda Tiktok i USA. Enligt presidentordern samlar Tiktok in data som kan ge det kinesiska kommunistpartiet information om de amerikanska användarna, bland annat om federalt anställda amerikaner.

Det finns egentligen två exekutiva order från Trump gällande Tiktoks kinesiska ägare Bytedance, enligt nyhetsbyrån Reuters. I den ovannämnda ordern förbjuds amerikanska företag att samarbeta med Bytedance från och med den 20 september.

I den andra presidentordern beordras Bytedance att sälja Tiktoks verksamhet i USA före den 12 november, av nationella säkerhetsskäl.

Microsoft, mjukvaruföretaget Oracle och detaljhandelskedjan Walmart har alla visat intresse för att köpa Tiktoks amerikanska verksamhet.

Partnerskap i stället för försäljning?

Nyhetsbyrån Reuters rapporterade redan förra veckan att den kinesiska regeringen hellre stänger ner Tiktok i USA än går med på en tvångsavyttring. Regeringen har också satt käppar i hjulen för en försäljning genom nya exportrestriktioner.

Med hänvisning till anonyma källor rapporterar Reuters att det förslag som kineserna nu kommer med är en sorts partnerskap med Oracle.

Oracle skulle bland annat få styra över Tiktoks användardata i USA och alltså säkra den. Oracle förhandlar också om att få bli delägare i amerikanska Tiktok. Också andra amerikanska företag kunde få bli minoritetsägare i företaget, enligt de här planerna.

Frågan är om Trump kan tänkas gå med på ett arrangemang av det här slaget. Tidigare har Trump sagt att Tiktoks amerikanska verksamhet antingen ska säljas eller upphöra.

Källor: Reuters, AP, Yle, Dagens industri

Diskussion om artikeln