Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Ödesdigra skogsbränder tvingar tusentals invånare på flykt: “Jag hade aldrig kunnat föreställa mig detta”

Från 2020
Uppdaterad 14.09.2020 09:15.
Nedbränt samhälle i Talent i Oregon.
Bildtext Ett nedbränt landskap i Talent, Oregon.
Bild: AFP / Lehtikuva

Skogsbränderna fortsätter att härja på den amerikanska västkusten. Bränderna har hittills krävt åtminstone 35 dödsoffer, enligt nyhetsbyrån AP, medan tusentals flytt undan bränderna från sina hem.

Men myndigheter varnar för att offertalet kommer att stiga, eftersom flera områden ännu inte nåtts av hjälpinsatser.

Den enorma rökbildningen har bidragit till att luftkvaliteten i städer som Portland, Seattle och San Fransisco beskrivs som den sämsta i hela världen just nu.

Över 20 000 brandmän är sysselsatta med släckningsarbetet i delstaterna Kalifornien, Oregon och Washington.

Kalifornien har upplevt ödesdigra bränder varje år från och med 2017 och nu har lågorna nått områden som drabbats också tidigare.

I Oregon har bränderna drabbat områden som i flera årtionden varit fria från eldsvådor. Invånare som flytt från sina hem rapporteras vara utmattade efter att i flera dagar övernattat i bilar eller motell utan vetskap om de kommer att ha ett hem att återvända till.

Provisoriska “flyktingläger” har grundats på olika håll för att inhysa människor som är på flykt.

- Jag åkte 600 mil upp och ner i delstaten och jag kom aldrig undan röken. Vi har tusentals människor som förlorat sina hem. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig detta, sade den demokratiske senatorn Jeff Merkley från Oregon i tv-programmet This Week på söndag.

Flygbild efter ödesdigra skogsbränder över byn Monrovia i Kalifornien.
Bildtext Flygbild över byn Monrovia i Kalifornien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Klimatforskare: varmare och torrare förhållanden skapar torrare bränsle

Brändernas vidd och framfart har återigen blåst liv i diskussionen om hotet från klimatförändringen. Flera vetenskapsidkare och forskare är eniga om att klimatförändringen förvärrat effekten från bränderna.

- I grunden är det väldigt enkelt. Varmare och torrare förhållanden skapar torrare bränsle, säger klimatforskaren Philip B.Duffy till tidningen New York Times.

- Det som hade kunnat vara en brand, som lätt gått att släcka snabbt, sprider sig i stället snabbt och okontrollerbart, tillägger Duffy.

Kaliforniens guvernör, demokraten Gavin Newsom, som påtalat klimatförändringens risker har sagt att Kalifornien utgör ett varnande exempel för resten av USA.

- Det som händer i Kalifornien kommer att hända i resten av USA, om vi inte når samförstånd om att stoppa klimatförändringen och avvisa allt struntprat som små grupper med en ideologisk agenda sprider runt omkring sig, sade Newsom i slutet av förra veckan.

President Trump: “Det handlar om dålig skogsvård”

President Donald Trump har varit sparsam med att uttala sig om skogsbränderna på västkusten, men på söndagen kommenterade han dem under ett kampanjjippo i Nevada.

- Samhällena på västkusten som kämpar mot fruktansvärda skogsbränder är i våra hjärtan idag, sade Trump inför anhängare i staden Minden.

- Men ni vet, det handlar om skogsvård. Kom ihåg orden. Skogsvård, tillade Trump.

Presidenten kommer att besöka Kalifornien på måndag.

Källor: AP, New York Times, Washington Post, Sky News.