Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lukasjenko och Putin förhandlar om Belarus självständighet - den ryska hjälpen har ett pris

Från 2020
Rysslands president Vladimir Putin och hans belarusiske kollega Alexander Lukasjenko på en arkivbild från den 30 juni 2019.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin och hans belarusiske kollega Alexander Lukasjenko på en arkivbild från den 30 juni 2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

I dag måndag anländer Belarus president Aleksandr Lukasjenko till Ryssland för att förhandla med sin kollega Vladimir Putin. På mötet ska de båda presidenterna diskutera en fördjupad integration och på samma gång avgöra Belarus självständighet.

Putin tar emot sin kollega från Belarus idag i residenset i staden Sotji vid Svarta havet.

Det här är första gången Aleksandr Lukasjenko lämnar Belarus efter att de massiva protesterna bröt ut i landet för en månad sedan.

Enligt Kreml ska de båda ledarna diskutera utsikterna för en fördjupad integration länderna emellan inom ramen för den rysk-belarusiska Unionsstaten. En överstatlig organisation länderna emellan som fick sin början för 20 år sedan.

I praktiken handlar projektet om att integrera de båda ländernas politik, ekonomi och armé.

Allt är möjligt

Enligt president Putins talesman tänker de både ledarna inte skriva under några avtal idag. De båda ledarna kommer heller inte att hålla någon presskonferens.

I vilket fall som helst är det frågan om Belarus självständighet som ligger på förhandlingsbordet.

Putin har det senaste decenniet försökt övertala Lukasjenko om att sätta fart på integrationen. Hittills har Lukasjenko alltid lyckats bromsa Moskvas initiativ.

Men idag är det en mycket svag Lukasjenko som anländer till Sotji. En president som med all sannolikhet kommer att gå med på vad som helst för att rädda sitt eget skinn.

Hjälpen har ett pris

Moskva gjorde tidigt klart att man stöder Lukasjenko i den politiska krisen efter presidentvalet. Åtminstone tillfälligt.

Putin har lovat skicka in kravallpoliser till Minsk ifall det behövs. Redan nu har Moskva skickat in en rad olika experter för att hjälpa Lukasjenkos regim.

I morgon inleder länderna dessutom en gemensam militärövning i Belarus med 300 ryska soldater på plats.

Moskva har också gjort det klart att all den här hjälpen kommer med ett pris. Vad exakt Putin kommer att kräva i ersättning för att försöka rädda Lukasjenko är det ingen som vet.

Marionett till salu

Samtidigt är det klart att Putin tappat förtroendet för Lukasjenko redan för länge sedan. Men Moskva kan inte låta Lukasjenko falla på grund av gatudemonstrationer eftersom det ger fel och farliga signaler till den ryska hemmapubliken.

Moskvas plan går ut på att hjälpa Lukasjenko rida ut den här stormen för att sedan ersätta honom med en mer förutsägbar och lojal marionett.

Frågan är bara vad det belarusiska folket anser. Men den parten får inte sitta med vid förhandlingsbordet idag i Sotji.

Diskussion om artikeln