Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mordmisstänkt fullmäktigeledamot åtnjuter inte Jyväskylä stadslednings förtroende - men det är svårt att avskeda förtroendevald

Från 2020
Poliisiauto, taustalla Keskusrikospoliisin päämaja Vantaan Jokiniemessä.
Bildtext Centralkriminalpolisens huvudkvarter i Vanda.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Stadsfullmäktigeledamoten och medlemmen i Mellersta Finlands landskapsfullmäktige Teemu Torssonen åtnjuter inte stadens förtroende, säger personer i ledningen för Jyväskylä stad.

Torssonen (f. 1981) är misstänkt för mordförsök på Sannfinländaren Pekka Kataja, som är valchef i Mellersta Finland.

Torssonen sitter för närvarande häktad för mordförsöket som ägde rum i juli. Torssonen och en annan man som misstänks ha deltagit i misshandeln av Kataja greps den 3 september i Mellersta Finland.

Ansvarspersoner behandlade frågan i fredags

Ordförandena för stadsfullmäktige och fullmäktigegrupperna samt stadsstyrelsen och stadsledningen samlades till möte i ärendet på fredag kväll.

Stadsledningen sa i dag till STT att man nu ska försöka få till stånd en dialog med Torssonen.

Det är enligt lagen i princip möjligt att avskeda en förtroendeperson för ett brott som begåtts utom ramen för förtroendeuppdraget om åtal har väckts mot denne i domstol.

- Men det går inte enligt lagen att avskeda någon från ett förtroendeuppdrag så där bara. Det räcker inte att någon häktats på sannolika grunder. Här näst hör vi Torssonen själv, det är ju möjligt att avgå som förtroendevald, säger Tuulia Kuntsi som är viceordförande i stadsfullmäktige till STT.

Centralkriminalpolisen meddelade i fredags att två män gripits misstänkta för mordförsöket i somras. Den andra häktade betecknar sig som etnonationalist.

Kataja misshandlades grovt efter att de två männen trängt sig in i hans hem i Jämsänkoski. Han vårdades länge på sjukhus efter misshandeln.

STT