Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kollektivtrafiken i Vasa och Korsholm ska heta Blinkka, Lifti eller Vindi

Från 2020
En busshållplats på landsbygden.
Bildtext Vasa och Korsholm får en gemensam kollektivtrafik.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Invånarna får rösta om det nya namnet på Vasas och Korsholms gemensamma kollektivtrafik. Alternativen är Blinkka, Lifti och Vindi.

Vasa stad och Korsholms kommun fick av invånarna in sammanlagt över 600 förslag till namn på den nya regionala kollektivtrafiken, som inleder sin verksamhet år 2022. 

Ett expertråd valde ut följande tre förslag till omröstningen: Blinkka, Lifti och Vindi. Namnet ska vara lätt att komma ihåg och slagkraftigt men användbarheten måste bedömas även i ett vidare perspektiv. 

Namnet kommer att väljas genom omröstning.

- Vi var verkligen positivt överraskade över mängden förslag. En del av förslagen var likadana men största delen olika och finurliga. Invånarna i Vasaregionen är helt klart bra på det här, säger Vasa stads marknadsföringssakkunniga Eevamaria Paasikari i ett pressmeddelande.

Eget varumärke och nytt linjenät

Du kan rösta på din favorit på Vasa stads webbplats från den 14 till den 17 september. Det vinnande namnet i omröstningen offentliggörs tisdagen 22 september.

Vasa och Korsholm har förbundit sig till ett gemensamt behörighetsområde för kollektivtrafiken inom två år. För invånarna syns förändringen, utöver i form av ett eget varumärke, även i form av ett helt nytt linjenät.

Målet för det nya behörighetsområdet för kollektivtrafiken är att öka användningen av kollektivtrafiken inom alla användargrupper.

Diskussion om artikeln