Få ut det godaste ur blomkålen – koka i skirat smör och servera med en smakintensiv Strömsöcurry
Från 2020
Publicerad 14.09.2020 12:05.
Bild: Yle/Carina Ahlskog
Bästa sättet att koka blomkål är i 1 cm vatten med skirat smör under kort tid. Vattnet sköter om tillagningen medan smöret förstärker smaken. Blomkålen blir underbart god tillsammans med den smakintensiva Strömsöcurryn.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 kg blomkål
- 12 st små potatisar av fast sort
- 1 purjolök
- 4 dl kokosmjölk
- 1,5 dl röda linser
- 1 dl skalade blötlagda mungbönor
- 1 knippe persilja
- 3 kvistar hackad mynta
- 1 citron
- 1 dl skirat smör
- vatten
- 3 tsk Strömsöcurry
- salt
- peppar
Gör så här:
- Blötlägg mungbönorna, gärna i 8 h.
- Skär blomkål i grova klyftor.
- Koka upp vatten, salt, hyvlat skal och saft av en halv citron, skirat smör och stjälkarna av persiljan i en stor kastrull.
- Lägg i blomkålen och låt sjuda under lock 4-5 minuter tills blomkålen är nästan mjuk. Lyft av kastrullen och låt den stå och vila under lock.
- Tärna potatis och skiva purjolök och låt dem svetta i lite olja tills de blir mjuka.
- Tillsätt Strömsöcurry, mungbönor, linser, kokosmjölk och 2 dl av blomkålens kokvatten.
- Låt sjuda under lock ca 10 minuter eller tills potatisen och mungbönorna är mjuka.
- Avsluta med finhackade örter, rivet skal och juice av en halv citron och smaka av med salt och peppar. Servera med blomkålen, Strömsöcurry och en bit tunnbröd