Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rättegång nystar i knarkhärva med drygt 30 åtalade – i fokus står familj i Kristinestad som handlade med tiotals kilogram amfetamin

Från 2020
Uppdaterad 14.09.2020 13:55.
Bild från rättssal med flera personer i bild, endast ryggtavlan kan ses på dem som sitter närmast.
Bildtext Domstolsbehandlingen inleddes på måndagsmorgonen. Österbottens tingsrätt har reserverat åtta dagar för att komma till botten med den stora narkotikahärvan.
Bild: Yle/Anna Ruda

Det är en sällsynt omfattande narkotikahärva som Österbottens tingsrätt började nysta upp på måndagen. På åtta dagar ska man väga åtalen mot över 30 misstänkta. I centrum för härvan står en familj från Lappfjärd.

Grovt narkotikabrott är brottsrubriceringen i fallet, som utgår ifrån ett par makar bosatta i Lappfjärd i Kristinestad.

Paret har tillsammans med sin minderårige son smugglat in droger i landet och sålt vidare. Narkotikahandeln har huvudsakligen skett i familjens hem.

Utöver de tre personerna i Lappfjärdsfamiljen finns ytterligare två huvudåtalade, en kommunalpolitiker och dåvarande ledamot i Kristinestads stadsfullmäktige samt en rikssvensk kvinna.

De två åtalas för att ha transporterat och fört in narkotika till familjen, som sedan distribuerade den vidare.

Bland övriga åtalade finns personer från både Vasa och Kristinestad.

Körde upp 50 kilogram amfetamin från Sibbo

Polisutredningen i fallet har slagit fast att det handlat om verkligt stora mängder droger, värt hundratusentals euro i gatuhandeln. Den åtalade familjen har handlat med amfetamin, marijuana och cigaretter.

I oktober 2019 lyckades familjen få in ett verkligt stort parti amfetamin. Amfetaminet korsade den finländska gränsen i en långtradare som transporterade blommor.

I bottnen på blomkrukorna fanns amfetaminet förpackat i 50 påsar som vardera innehöll ett kilogram.

På uppmaning av familjefadern skötte Kristinestadspolitikern transporten och körde upp drogerna från Sibbo.

För detta finns tung bevisning enligt åklagaren, eftersom fadern och politikern hållit telefonkontakt och sänt flera meddelanden till varandra under resans gång.

Narkotika hittades i tiotals gömmor

Omfattningen av Lappfjärdsfamiljens brott klarnade för polisen inte minst i samband med undersökningarna i och omkring familjens egnahem.

Narkotika hittades i tiotals olika gömmor: På husets vind, i uthusbyggnader, i frysen, i garaget, under en trädrot på gården.

Familjen har också odlat marijuana i flera uthus på gården.

Fadern har dessutom olagligt innehaft flera olika sorters vapen och ammunition. Han åtalas också för att ha innehaft sprängmedel utan tillstånd.

Också för själva handeln med drogerna finns tung bevisning.

Familjen hade nämligen installerat viltkameror både inne i huset och på gården.

Tack vare att en hel del av det material som filmats finns sparat på minneskort har polisen kunnat bevisföra ett flertal affärsuppgörelser och även identifierat flera utomstående köpare.

Erkänner brott

Narkotikahärvan är så omfattande att Österbottens tingsrätt har reserverat åtta dagar för domstolsbehandlingen.

Enbart skuldfrågan för Lappfjärdsfamiljen är en härva i sig.

Familjefadern erkänner alla brott, men hävdar att han begått dem ensam och varken haft hjälp av sin fru eller son.

På bilderna från viltkamerorna kan ändå såväl mor som son ses hantera både droger och pengar.

Mannens initiativ

Modern hävdar att det var fadern som tog initiativet till allt, att hon själv motsatte sig handeln med narkotikan och att hon aldrig haft någon ekonomisk vinning av brotten.

Kvinnans försvar säger att det är hennes man som har skött planeringen, anskaffningen och hanteringen av drogpartiet.

Hon motsatte sig makens införskaffande av drogerna och hon ville absolut inte att de skulle komma till familjens hem.

De gånger modern har hjälpt till med drogerna har hon gjort det på uppmaning av sin man. Hon har hjälpt till med att packa och gömma amfetaminet.

Frun hävdar att hon inte haft någon uppfattning om hur mycket amfetamin det har varit frågan om och att alla pengar som kommit från försäljningen har gått till hennes man.

Levde dubbelliv

Sonen, som var 14 år när de första brotten begicks, hänvisar till att brotten begicks av hans föräldrar i hans barndomshem och hävdar därmed att han blivit indragen i brotten mot sin egen vilja.

Sonens försvar påminner om att pojken var 14 år när brotten inleddes och han var 15 och omhändertogs av socialen när föräldrarna fängslades.

Försvaret berättar hur pojken på uppmaning av pappan hämtat droger, strukit pengar och räknat dem. Han var vid tillfället enda barnet i hemmet och hade ingen att anförtro sig åt.

Enligt försvararen levde pojken vid tillfället ett dubbelliv med normal skolgång på dagarna medan han visste vad som försegick hemma. Han var lojal mot sin pappa och gjorde som han sa.

Tagit fel person

Den svenska kvinnan hävdar å sin sida att hennes del av brottshärvan rör sig om ett stort missförstånd och att åklagaren egentligen letar efter någon annan.

Hon hävdar att Lappjärdspappan bara har hittat på hela händelsen om att hon skulle ha transporterat en stor mängd amfetamin till Sverige. Hon hävdar att hon inte ens var i Finland vid tillfället.

Åklagaren hävdar att hennes telefon och kreditkort skulle ha använts i Kristinestad vid tidpunkten för brottet.

Det förklarar hon med att hon inte längre har det telefonrummet och hennes kreditkort vid tillfället innehades av hennes tidigare sambo.

Då domstolsbehandlingen fortsätter kommer den skriftliga bevisningen att läggas fram och de åtalade kommer att höras.

Åklagaren anser att fadern ska dömas till elva år ovillkorligt fängelse, modern tio år och sonen bör enligt åklagaren dömas till ovillkorligt fängelse eller ungdomsstraff.

Den svenska kvinnan bör enligt åklagaren dömas till ovillkorligt fängelse i över tio år.

Uppdaterad 13.06 med fler vittnesmål.
Uppdaterad 13.55 med åklagarens straffanspråk.