Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Attackeraren erkände att han planerat skoldådet i Kuopio i ett år – ångrar sig nu

Från 2020
Uppdaterad 15.09.2020 18:16.
Den åtalade i skolattacksfallet i Kuopio sitter med ryggen mot kameran i en rättssal. Flera fotografer står framför honom och fotograferar. En fotograf syns på bild som står bakom mannen. Samtliga personer har munskydd på sig.
Bildtext På grund av coronaviruset ska alla som befinner sig i rättssalen bära ansiktsskydd.
Bild: Lehtikuva

25-åriga Joel Marin som åtalas för skolattacken i Kuopio hördes i rätten i dag på måndag. Han står åtalad för ett mord och 20 mordförsök.

Mannen talade inför rätten i nästan två timmar. På plats fanns förutom mediernas representanter också en del av offren i attacken och annan publik.

Marin berättade om hur han mått dåligt i en längre tid och sa att han utförde attacken på grund av sitt psykiska illamående. Han sa också att han tidigare fått vård för sina problem och att han hade haft medicinering som enligt honom själv inte fungerade.

Han sa att han känt ett hat gentemot andra människor och hela världen. I slutet av år 2017 började han söka information om tidigare skolattacker på nätet.

Också de tre poliser som till slut stoppade mannen, hördes i rätten på måndagen. En av poliserna skadades i attacken.

"En hemsk sak"

I polisförhören visade mannen inte att han kände ånger för vad han gjort. I rätten sa han att situationen har förändrats och att han inte skulle göra samma sak i dag.

– I polisförhören och i sinnesundersökningarna ångrade jag inte attacken. Det var någon slags övermod, jag mådde jättedåligt, sa mannen i rätten.

Mannen sa att han börjat ta en ny medicin nu när han varit häktad inför rättegången.

– Förutom att det nu gått en tid förstår jag också bättre vad jag har gjort och hur saker och ting förhåller sig till varandra. Det här är på riktigt en hemsk sak när man börjar tänka på det, sa mannen.

Ville döda sina klasskamrater

Mannen har redan tidigare erkänt mordet och en del av mordförsöken. Enligt åtalet hade den åtalade förberett attacken under ett års tid och han hade sökt sig till yrkesinstitutet för att förverkliga dådet.

Marin sa att han specifikt hade som mål att döda sina klasskamrater.

Mannen sa också att han tvekat att utföra dådet då han var på väg till Savolax yrkesinstitut. Till slut kände han ändå att det var för sent att backa ur.

Enligt försvaret var den åtalades plan att döda sig själv eller bli dödad av polis.

Åklagaren yrkar på livstidsfängelse för Marin. Enligt försvaret var mannen nedsatt tillräknelig vid tiden för dådet och straffet borde därför bli lindrigare. Under förundersökningen gjordes en sinnesundersökning och resultatet behandlas senare under rättegången.

Rättegångens slutpläderingar hörs på torsdag.

Källor: STT, Yle Uutiset