Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vanhanen om budgetunderskottet: "Det blir mycket större än sju miljarder"

Från 2020
Finansminister Matti Vanhanen (C) i närbild med sammanbiten min.
Bildtext Enligt finansminister Matti Vanhanen (C) står det klart att underskottet i statsfinanserna kommer att vara betydligt större nästa år, än vad man beräknat i Finansministeriets underlag.
Bild: Lehtikuva

Finansminister Matti Vanhanen (C) säger att underskottet i statens ekonomi blir betydligt större än sju miljarder nästa år. Det beror på ökat stöd till kommunerna, kompensationerna till föreningarna för penningbortfallet från Veikkaus och kostnaderna för coronavaccinet.

Statsminister Sanna Marin (SDP) och finansminister Matti Vanhanen (C) kommenterade förhandlingarna om nästa års budget, som har förts mellan de fem regeringspartiernas ordförande och finansminister Vanhanen i dag på måndag.

– Det har nåtts lösningar i dag, sa Marin vid 18-tiden på Ständerhusets trappa.

Statsminister Sanna Marin och finansminister Matti Vanhanen står bredvid varandra på Ständerhusets trappa och svarar på journalisternas frågor i mikrofoner.
Bildtext Sanna Marin (SDP) svarade på journalisternas frågor på Ständerhusets trappor i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva

Till de största förhandlingsfrågorna hör kommunernas ekonomi, energifrågorna, sysselsättningsåtgärderna och föreningarnas finansiering, enligt Marin.

Den sistnämnda handlar om många föreningar inom tredje sektorn som ska få kompensation för uteblivna Veikkaus-pengar.

Marin om Nestes beslut: "Staten vill vara med och stöda"

Marin kommenterade också Nestes beslut att inleda samarbetsförhandlingar för att säga upp 470 personer. Bland annat raffinaderiet i Nådendal ska läggas ner.

– Det är en olycklig sak och jag har diskuterat med Nådendals stadsdirektör. Jag har skickat samma budskap som till andra orter, att staten vill stöda. Det berör många, jag har diskuterat med andra ministrar och vi söker lösningar för området.

Vanhanen: Vi har redan nu kommit överens om pengar för vaccin, kommunerna och föreningarna

Finansminister Matti Vanhanen säger att det står klart efter dagens förhandlingar att underskottet i statsfinanserna kommer att vara betydligt större nästa år, än vad man beräknat i Finansministeriets underlag. Då räknade ministeriet med ett underskott på 7 miljarder euro.

Orsaken är att staten kommer att ge större bidrag till kommunerna än beräknat, att det finns en stor mängd föreningar inom tredje sektorn som kompenseras för uteblivna pengar från spelbolaget Veikkaus och att en större summa reserveras för coronavaccinet.

– Vi hittade en politisk lösning för de här frågorna. Tillägg vad gäller underskottet kommer att vara betydande, sa Vanhanen.

Han specificerade inga summor ännu.

Flera riksdagsgrupper möts klockan 18 för att diskutera förhandlingsläget. Förhandlingarna mellan de fem ordförandena och finansministern fortsätter ännu i kväll.

Diskussion om artikeln