Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Neymar talar ut efter skandalscenerna: ”Att svära och förolämpa din motståndare hör till sporten – men inte rasism”

Från 2020
Neymar konfronterar Alvaro Gonzales.
Bildtext Neymar konfronterar Alvaro Gonzales
Bild: Julien de Rosa / EPA-EFE / All Over Press

”Le Classique” mellan PSG och Marseille spårade ur totalt på söndagskvällen. En av dem som gick hetast i samband med det omsusade gruppslagsmålet var Neymar – som nu ber om ursäkt för sitt beteende. Åtminstone delvis.

– Han var en idiot. Jag betedde mig också som en idiot då jag lät mig själv bli så involverad som jag gjorde. Jag kan ändå bära mitt huvud högt i dag, skriver Neymar i en lång utläggning på sitt Instagram-konto.

Orsaken? Tumultet som uppstod i slutet av matchen mellan Neymars Paris Saint-Germain och Marseille. I slutminuterna uppstod ett storbråk då Neymar ansåg att motståndaren Alvaro Gonzales kallat honom för en ”apa”.

Efteråt skrev Neymar att han ångrade att han inte slagit honom på käften. Men nu verkar den brasilianska superstjärnan ha lugnat ner sig.

På Instragram skriver Neymar nu att han kunde ha hanterat situationen annorlunda – men att rasism är något som är ett allvarligt problem inom fotbollen i dag.

– Jag är svart, min pappa är svart, likaså mina far- och farfarsföräldrar. Jag är stolt och ser mig inte som annorlunda än någon annan, skriver Neymar.

– Jag kände helt enkelt att jag inte kunde lämna situationen utan att reagera då ingen av dem som hade makten gjorde något åt saken, fortsätter han.

Får stöd av klubben – långa avstängningar kan vänta

Enligt Neymar har han också ”en viss” förståelse för det Gonzales sa.

– Att svära och förolämpa din motståndare hör till sporten – men inte rasism eller intolerans, skriver Neymar.

Enligt AFP kommenterade PSG tidigare på måndagen att de fullständigt stöder Neymars agerande under matchen. Enligt Ligue 1:s regler kan Gonzales – ifall han fälls i frågan – stängas av i upp till tio matcher.

– Det finns ingen plats för rasism i fotbollen eller livet överlag. Klubben uppmanar alla att tala ut emot rasism runt hela världen, säger en PSG i ett pressmeddelande enligt nyhetsbyrån.

Enligt Marseille ska Neymars lagkamrat Angel di Maria först ha spottat Gonzales i ansiktet. Enligt AFP kan di Maria stängas av i sex matcher för övertrampet.

Diskussion om artikeln