Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Bara en handfull studerande åker på utbyte i höst - och fyra andra nyheter att känna till i dag

Från 2020
Uppdaterad 15.09.2020 08:12.
Budgetförhandlingarna i Ständerhuset har inletts.
Bildtext De tuffa förhandlingarna om nästa års budget fortsätter på ständerhuset.
Bild: Handout

Här är fem nyheter att ha koll på den här tisdagsmorgonen.

Plastikkirurg varnar: Vem som helst kan ge riskabla kosmetiska behandlingar

Preparat som används för estetiska behandlingar, som exempelvis botox eller fillers ämnade för läppförstoring, kan köpas av vem som helst på nätet.

De som beställer skönhetspreparat av det slaget tar stora risker eftersom man inte kan veta vad produkterna innehåller eller hur man använder dem på rätt sätt.

Detta kan leda till stora komplikationer men övervakningen faller mellan stolarna på olika myndigheter.

Budgetmanglingen fortsätter

Förhandlingarna om nästa års budget fortsätter i dag då hela regeringen samlas i Ständerhuset. Manglingen inleddes i går, då partiledarna förhandlade tillsammans med finansminister Matti Vanhanen.

sa Vanhanen att underskottet kommer att växa från Finansministeriets förslag. Ännu i augusti var ministeriets budgetförslag ett underskott på sju miljarder euro, men coronautgifterna kommer att göra ett djupare minus i nästa års budget.

Sanna Marin talar i en usträckt mikrofon, Matti Vanhanen står bredvid.
Bildtext Statsminister Sanna Marin (SDP) och finansminister Matti Vanhanen (C).
Bild: Lehtikuva

Bara en handfull studerande åker på utbyte i höst: “De åker på egen risk”

Hundratals studerande har tvingats skjuta upp sina utbytesstudier på grund av coronapandemin. Svenska Yles rundringning visar att bara en handfull studerande håller fast vid sina planer på att studera utomlands i höst.

Också antalet internationella studenter som kommer till Finland har minskat, även om skolorna tar emot flera än de skickar ut.

Ett tiotal studerande sitter glest i en föreläsningssal. Till vänster sitter en man i gul tröja, till höger står läraren.
Bildtext Vid Aalto-universitetet kunde studerande välja om de deltog i undervisningen på distans eller på plats. Universitetet avråder ändå från att studera utomlands den här hösten och ser gärna att internationella studerande i Finland studerar på distans.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Brittiska underhuset röstade för Johnsons brexit-försäkring

Det brittiska parlamentets underhus röstade i natt med klar majoritet för ett omtvistat lagförslag som ger den brittiska regeringen möjlighet att bryta mot delar av utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU.

Lagen går nu vidare till utskottsbehandling och de avgörande omröstningarna hålls senare.

Om lagen godkänns i sin nuvarande form betyder det sannolikt att frihandelsförhandlingarna mellan Storbritannien och EU bryter samman.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson
Bildtext Storbritanniens premiärminister Boris Johnson fick underhusets stöd för det omtvistade lagförslaget en första omröstning.
Bild: EPA-EFE/JESSICA TAYLOR

Coronaepidemin en chans för glesbygden att bryta den dystra befolkningsutvecklingen

Sedan våren, då coronaviruset började sprida sig i Finland, har bland annat skärgården sett en överraskande vändning i befolkningsstatistiken.

Inflyttningen till glesbygden har ökat bland annat för att många kunnat börja jobba mer på distans.

Paret Richard och Pipsa Palonen hör till dem. De beslöt sig i somras för att flytta från Reso, med 24 000 invånare, till Dalsbruk på södra Kimitoön med dryga 1000 invånare.

Richard och Pipsa Palonen står på sin terrass med sin tvååring.
Bildtext För Pipsa och Richard Palonen var det viktigt att ha en stor gård nära naturen med lugn och ro runtomkring.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Vädret

Klart eller halvklart och mestadels uppehåll. I landets sydvästra del och i Lappland tidvis molnigare samt några regnskurar.

Dagens högsta temperatur är mellan 13 och 18 grader, i landets norra del mellan 8 och 14. Nattens lägsta mellan 1 och 7 grader, lokalt nattfrost. Svag eller måttlig nordlig till västlig vind.

Diskussion om artikeln